تعریف آفت

آفت ها موجوداتی هستند که از اندام های مختلف گیاهی استفاده می کنند و برای بدست آوردن غذای خود با انسان رقابت نموده و به تولیدات ومحصولات او آسیب می رسانند.

شناسایی آفت

باید بدانیم که هر حشره ای آفت نیست ، بلکه بعضی از حشرات مفید بوده و آفات را از بین می برند پس باید از آن ها مواظبت نماییم . همانطوریکه قبلاً گفته شد آفت ها برای بدست آوردن غذای خود با انسان رقابت نموده و به تولیدات ومحصولات او آسیب می رسانند. لازم است ضرر و زیان آن مشخص شود و نیز به موقع شناسایی شود. یک تشخیص نادرست ممکن است ما را گمراه سازد. شناسایی به موقع این امکان را به تولید کننده می دهد تا آفت را درک کرده و اطلاعات لازم را درباره ی خطرات آن کسب نماید. ضمناً مناسب ترین راه کنترل آن را جستجو کند. اولین قدم در کنترل آفت ها شناسایی به موقع آن است در غیر این صورت آفت زیان خود را زده و ممکن است در صورت دست به کار شدن تولید کننده و با استفاده از روش های رایج جهت کنترل آن وقت گذشته و هزینه ی اضافی به بار آید.

کرم سیب

انواع آفت
 
کنترل آفت های درختان میوه
 
تعریف آفت

آفت ها موجوداتی هستند که از اندام های مختلف گیاهی استفاده می کنند و برای بدست آوردن غذای خود با انسان رقابت نموده و به تولیدات ومحصولات او آسیب می رسانند.

شناسایی آفت

باید بدانیم که هر حشره ای آفت نیست ، بلکه بعضی از حشرات مفید بوده و آفات را از بین می برند پس باید از آن ها مواظبت نماییم . همانطوریکه قبلاً گفته شد آفت ها برای بدست آوردن غذای خود با انسان رقابت نموده و به تولیدات ومحصولات او آسیب می رسانند. لازم است ضرر و زیان آن مشخص شود و نیز به موقع شناسایی شود. یک تشخیص نادرست ممکن است ما را گمراه سازد. شناسایی به موقع این امکان را به تولید کننده می دهد تا آفت را درک کرده و اطلاعات لازم را درباره ی خطرات آن کسب نماید. ضمناً مناسب ترین راه کنترل آن را جستجو کند. اولین قدم در کنترل آفت ها شناسایی به موقع آن است در غیر این صورت آفت زیان خود را زده و ممکن است در صورت دست به کار شدن تولید کننده و با استفاده از روش های رایج جهت کنترل آن وقت گذشته و هزینه ی اضافی به بار آید.

انواع آفت


1) آفت های درجه یک

تعدادی از آفت ها خطرناک هستند واگر کنترل نشوند به محصول کاملاً خسارت می زنند و برداشت محصول را امکانپذیر نمی سازند.مثل : خوشه خوار انگور

 
2) آفت های درجه دو

این نوع آفت ها معمولا خسارت عمده ای ندارند ، مگر در مواقع و شرایط خاصی که حالت طغیانی پیدا می کنند. مثل :شته

3) آفت های درجه سه

این نوع آفت ها اگر چه ذاتاً آفت هستند و می توانند ایجاد خسارت کنند ولی در شرایط عادی خسارت آن ها اهمیت اقتصادی ندارد. مثل :سفیده زگ سیاه (نوعی پروانه)

کشاورزان باید بدانند که در باغ های منطقه ی خود ا چه آفت هایی روبه رو هستند؟ میزان خسارت و اهمیت اقتصادی آنها چقدر است؟ این آفت ها چه مشخصاتی دارند؟ چگونه زندگی می کنند؟ نقاط ضعف و مراحل حساس زندگی آن ها از نظر کنترل کدامند؟

آستانه ی زیان اقتصادی

خداوند طبیعت را طوری آفریده است که بعضی از موجودات زنده را بعنوان دشمن موجودات زنده ی دیگر قرار داده است. این موجودات زنده با تغذیه از حشرات آفت و با فعالیت های خود از زیاد شدن آنها جلوگیری نموده وجمعیت آفت را کنترل می نماید. این قبیل موجودات را "عوامل حیاتی " و به تعبیر دیگر " دشمنان طبیعی " می نامند.

دشمنان طبیعی یا عوامل حیاتی می توانند جمعیت آفت رادر حالت تعادل نگه دارند و خود به خود آن ها را کنترل نمایند به عبارت دیگر حشرات مفید می توانند جمعیت حشرات زیان آور (آفت) را در حدی که آستانه ی اقتصادی نامیده می شود نگه دارند. هرگاه جمعیت حشرات زیان آور(آفت) از آستانه ی اقتصادی بالا رفت تولید کننده مجبور می شود که به دنبال راه چاره ای افتاده و روشی را جهت کنترل آفت بکار گیرد پس دقت شود به محض دیدن چند حشره و یا میوه ی کرم زده روی درخت نباید با اقدامات نسنجیده باعث ضربه زدن به محیط زیست شد و آفت را از حالت تعادل خارج کرد. به عبارتی هر نارسایی و کمبود محصول و یا ریزش برگ و میوه را نباید به آفت زدگی ارتباط داد. باید قبلاًاز شرایط زراعی مطلوب اطمینان حاصل کرد و در مرحله ی بعدی به جستجو و کنترل آفت اقدام نمود.

روش های کنترل آفات

1) کنترل زراعی (روش زراعی):

با به کار گیری روش های ساده می توان از خسارت آفت ها جلوگیری کرد یا آن را به حداقل رسانید. باید توجه داشت وارد شدن ضایعه در پوست یا درون میوه در اثر آفت به هر مقدار به عملیات کنترل شدید به ویژه کاربرد سموم شیمیایی نیاز ندارد. چه بسا با یک هرس منظم ، یا تغییر مختصری در نگه داری درختان از زیان اقتصادی جلوگیری شود. استفاده از درختان مقاوم ، تنوع و گوناگونی ارقام آنها ، مدیریت آبیاری ، کود دهی ، شخم زدن ، استفاده از نهال و بذرهای سالم روش هایی هستند که باعث می شوند روابط طبیعی بین درخت و جانوران زیان آور به هم ریخته و این جانوران ، قادر به استفاده ی طبیعی از گیاه نشوند. معمولاً باقیمانده بعضی از محصولات در باغ یا مزرعه پناهگاه گروهی از آفت ها است. می توان این بقایا را جمع آوری و دفن نمود یا بعنوان غذای دام مورد استفاده قرار داد.

دادن یخ آب زمستانی یکی دیگر از روش های زراعی است که باعث کاهش جمعیت بعضی از آفت ها از جمله مگس گیلاس و زنبور گوجه می شود.

شخم زدن سایه انداز درختان میوه دو بار در سال (بهار و پاییز)باعث کاهش جمعیت تعداد زیادی از آفت ها از جمله کرم سفید ریشه می شود (باید دقت نمود به ریشه های سطحی آسیبی وارد نشود)

جمع آوری و سوزاندن بادام های آلوده به زنبور مغز خوار بادام کمک مؤثری در جلوگیری از خسارت آفت در سال بعد می نماید.

2) کنترل مکانیکی

برای کاهش جمعیت آفت ها می توان از روش های ساده مکانیکی استفاده کرد. به عنوان مثال کنترل جوندگان با استفاده از تله ، وجین کردن علف های هرز با دست ویا روش های ساده ی دیگری که موجب از بین بردن علف های هرز می شود.

*تله های نوری

با استفاده از تله های نوری می توان بسیاری از آفات مانند برگ خوارها و حشرات کامل کرم سفید ریشه را جمع آوری و از بین برد.

*ایجاد گودال و حفره

برای جلوگیری از مهاجرت لاروهای بعضی از حشرات می توان در اطراف مزارع و باغ های آلوده به آفت گودال حفر کرد.

*ایجاد مانع

بعضی حشرات از روی تنه ی درخت بالا رفته و خود را به میوه می رسانند. به این ترتیب می توان با مالیدن روغن در اطراف تنه درخت ، از حرکت آفت ها جلوگیری کرد. در مناطقی که احتمال خسارت جوندگان نظیر خرگوش و غیره وجود دارد می توان قبل از بارش برف تنه ی درختان را با بستن گونی و کلش از گزند آنها حفظ نمود.

3) کنترل شیمیایی

در این روش از آفت کش های شیمیایی برای از بین بردن آفت های محصولات کشاورزی استفاده می شود. در استفاده از آفت کش ها موارد زیادی وجود دارد که لازم است مد نظر قرار گیرد.