عکسهایی از مناظر بهاری دیدنی و زیبا در تایوان
هرس و اهداف آن:
هرس و اهداف آن:
هرس به جدا كردن كل يا قسمتي از اندام گياه اطلامي شود.بنابراين هرس شامل حذف برگ ،گل ،شاخه و ريشه مي شود.
اهداف هرس:
1-شكل دهي به گياه -كه اغلب در گياهان محوطه اي و زينتي انجام مي گيرد
2-بهبود عملكرد - در دختان ميوه جهت افزايش نفوذ نور به تاج و يا جلوگيري از رشد بي رويه شاخه ها و روندك ها اعمال مي گردد.
زمان هرس:
هرس تابستانه :در هرس تابستانه شاخههای نابارور درخت مانند پاجوشها و نركها و همچنين گلها و ميوههای كوچك اضافی نيز حذف میشوند.همچنين هرس پوست، گل و ميوه، حذف برگها و سرزنی شاخههای در حال رشد از جمله هرسهای تابستانه محسوب میشوند.
هرس زمستانه :به هنگام خزان گياه انجام میشود، با وجود اين در تمام ماههای پاييز و زمستان اين عمل ميسر است. هرس شديد زمستانه درختان موجب تقويت شاخههای توليد شده در سال آينده میشود و چنانچه درخت هرس زمستانه نشود يا هرس سبكی در روی آن صورت گيرد، شاخههای حاصل از رشد جديد كمتر خواهد شد.
هرس- هرس درختان:
هرس- هرس درختان:
هرس به معنای بریدن و کوتاه نمودن شاخه های درختان و درختچه هاست. این کار باعث تقویت نهال گشته و عمر آن را طولانی می کند. به وسیله هرس می توانید درختان را هر طور که مایلید با سلیقه خودتان فرم بدهید
تا شکل مناسب پیدا کنند.
زمان مناسب:
اواخر پاییز یا اواخر زمستان، زمان مناسبی برای هرس درختان و درختچه هاست.
درختان میوه مانند سیب و گلابی را بعد از برداشت میوه هرس کنید. اگر تا پایان پاییز یا اوایل زمستان فرصت کافی برای این کار نیافتید، اواخر زمستان قبل از بیدار شدن درخت از خواب زمستانه به این کار اقدام نمایید.
هرس درختان و درختچه های
زینتی:
همان طور که گفته شد در گیاهان زینتی هدف هرس، تربیت شاخه ها و ایجاد فرم مناسب است. مثلاً درختان بالا رونده را لازم است طوری هرس کنیم که به قیم یا داربست تکیه زده و در مسیر خود بالا بروند.
با قطع نوک شاخه های شمشاد آنها را صاف و یکدست کنید و به درختان سوزنی برگ، فرم دلخواه بدهید. بسیاری از سوزنی برگها قابلیت طبقه طبقه شدن را دارند. در صورتی که مایل باشید می توانید آن را به شکل مطبق در آورید.
هرس و تربيت درختان سيب و گلابي Pruning and Training Apple and Pear Trees:
هرس و تربيت درختان سيب و گلابي Pruning and Training Apple and Pear Trees:
مقدمه
تربيت و هرس درختان ميوه براي موفقيت درامر باغداري ضروري مي باشد.اندازه ميوه،كيفيت،مديريت آفات و بيماريها از تربيت و هرس تاثير مي پذيرد.درختان هرس نشده ميوه كم يا اصلاً ميوه توليد نمي كنند و درخت پناهگاه حشرات و بيماريها مي شود.
در ابتداي تربيت و هرس درختان ميوه موارد زير را برسي كنيد:
¨ قبل از تربيت و هرس يك درخت ،نتيجه عملي را كه انجام مي دهيد تصور كنيد.يك شاخه كه هرس ميشود و يا برداشته مي شود ديگر نمي توان آن را جايگزين نمود.
¨ درختان را تا حد ممكن تربيت كنيد.شاخساره ها را خم كنيد،ببنديد(و از بريدن جز در موارد لازم كمتر استفاده نمائيد)بخصوص بر روي سيب و گلابي مي تواند توليد اولين ميوه ها را تحريك نمايد.
¨ از ابزار هرس مناسب و در انجام برش ها دقت نمائيد.
¨ شاخه هاي هرس شده را از باغ دور كنيد و يا به كمپوست تبديل نمائيد.اين شاخه ها محل هاي مناسب براي ساكن شدن حشرات و بيماريها مي باشد و بايد از منطقه باغ برداشته شوند تا باعث كاهش جمعيت آفات شود.
تربيت از زمان كاشت گياه شروع ميشود و ممكن است براي چند سال نياز باشد.هرس يك روش مديريتي ساليانه مي باشد.دو روش پايه اي هرس تربيت و سربرداري(heading)مي باشند.در سر برداري بخش انتهايي شاخساره ها يا شاخه ها برداشته مي شود.در تربيت يك شاخساره يا شاخه بطور كامل از نقطه منشاء گرفتن آن از روي شاخه اصلي يا جانبي برداشته مي شود.
در ادامه مقاله عناوین زیر بحث می شود:
1- تربيت و هرس اوليه Initial training and pruning
2-روش پيشنهادي در هرس يك درخت:
3- هرس درختان باردهPruning bearing trees
4- هرس تابستانه Summer pruning
5- تنك كردن Thinning
6- روش هرس درختان سيبي كه هرس نشده اند
نگارش :مهندس كرامتلو
هرس درختان مركبات - مرکبات:
هرس درختان مركبات - مرکبات:
درختان مركبات بسته به شرايط رشد و
نمو در قسمت هاي مختلف شاخه دهي دارند و تعدادي از اين شاخه ها مفيد نيستند
و ممكن است روي ساير قسمت هاي درخت اثرات نامطلوب داشته باشند.
در نتيجه براي دستيابي به محصول خوب درختان مركبات را در موارد ذيل هرس مي كنند.
1- به منظور نفوذ بهتر نور به داخل پوشش گياهي درخت
2- براي جلوگيري از شلوغ و تو در هم شدن شاخه هاي اصلي و فرعي
3- حذف و يا كوتاه كردن تنه جوش ها و جلوگيري از زياد شدن آنها
4- گردش بهتر هوا در ميان پوشش شاخه و برگ درختان و رسيدن هوا به قسمت زير درختان
5- افزايش اندازه ميوه
6- جلوگيري از آسيب ديدن ميوه مركبات در اثر برخورد و سايش شاخه ها به ميوه ها در ختان مركبات را پيش از اندازه هرس نكنيد چون برگ ها كارخانه هاي غذا سازي براي درخت هستند و حذف خيلي زياد شاخه ها و برگ ها ممكن است موجب كاهش رشد و محصول دهي درخت شود و در ضمن امكان دارد پوست تنه درختان مركبات در معرض تابش شديد نور خورشيد قرار گيرند و دچار آفتاب سوختگي شوند. در زمان كاشت درخت براي متعادل سازي رشد اندام هوايي و سيستم ريشه ،سر برداري اوليه انجام مي دهند. درخت جوان تا رسيدن به ارتفاع 50 تا 60 سانتي متر نبايستي شاخه دهي داشته باشد. درخت جوان بايد 20 سانتي متر بالاي محل پيوند جوانه شاخه دهي نداشته باشد. سر برداري در اين ارتفاع زمان لازم براي هرس آن در سال هاي بعد كاهش مي يابد. شاخه هاي اصلي را روي تنه درختان طوري رشد داد كه تمام شاخه هاي درخت از يك نقطه شروع به رشد نكنند. چون شروع رشد تعداد زيادي از شاخه ها از يك نقطه موجب تراكم و تمركز شاخه ها در سالهاي بعد مي گردد. پس از استقرار نهال مركبات چند شاخه اصلي را نگه داشت و بقيه را حذف نمود . شاخه هاي فرعي حاصل از شاخه هاي اصلي را جهت تنظيم رشد و نمو درخت و كاهش رقابت هرس مي كنند . هر چه تعداد شاخه هاي فرعي زيادتر و بزرگتر باشند امكان نفوذ نور خورشيد به مركز زير درخت كاهش مي يابد.
با حذف شاخه هاي اضافي ، وقتي نور لازم به داخل مركز درخت برسد رنگ ميوه داخل پوشش درخت را بهبود مي بخشد.
منبع مورد استفاده Dick,j.2001.Pruning Citrus Trees. Department of Agriculture Western Auatralia Farmnote 60/95
ترجمه :ارازقلي قرنجيك
كارشناس ارشد زراعت و حفظ نباتات
هرس درخت سیب:
هرس درخت سیب:
سال اول
نهال ها درسال اول باید بعد از كاشت با قیچی باغبانی تیز سر برداری شوند.قبل از برش مطمئن شوید در پایین محل برش حداقل چهار جوانه وجود داشته باشد وگرنه محل برش را بالای جوانه چهارم انتخاب نمائید.
سال دوم
زمان هرس در فصل خواب درخت(زمستان)می باشد.بخش های صورتی رنگ رشد سال قبل را نشان میدهند ؛این قسمتها نبایستی هرس شوند.شاخساره با رنگ سیاه را تا یك سوم آن(محل های علامت گذاشته)قطع نمایید.برش درست در بالای جوانه ای باشد كه بطرف بیرون میباشد.این جوانه در بهار تولید یك شاخه جانبی مینماید.
سال سوم
زمان هرس فصل استراحت گیاه می باشد.روش هرس شبیه سال دوم می باشد.بخش های صورتی رنگ نبایستی هرس شوند.و بخش سیاه رنگ تا یك سوم آن باید هرس شود.
سال چهارم
روش هرس مشابه سال سوم می باشد.بخش صورتی نبایستی هرس شوند مگر اینكه آلوده به بیماری باشند.بخش های سیاه رنگ باید تا یك سوم آن هر شوند.
سال پنجم
درختان به باردهی مرسند و شكل اصلی درخت تشكیل میشود.بخاطر داشته باشید میوه ها بطور انتهایی یا جانبی در روی سیخك های یك تا سه ساله یابر روی شاخه هایی كه در سال قل تولید شده اند،بوجود می آید.پس از تشكیل فرم درخت وشروع باردهی میزان هرس به حداقل كاهش می یابد و هرس محدود به حذف شاخه های آلوده به بیماری ؛آفت زده؛شاخه های ضعیف ؛ خشك؛پاجوش و شاخه های مزاحم و پیر میگردد.