اهمیت تغذیه گیاه
در حالیکه در سالهای اخیر رشد مصرف کودهای شیمیایی در ایران بسیار سریع بوده و در بیست سال اخیر علاوه بر تولیدات داخلی، بیش از دو میلیارد دلار برای تامین کودهای شیمیایی از کشور خارج شده، معهذا متاسفانه در این مدت افزایش عملکرد متناسبی در محصولات کشاورزی رخ نداده است.
در طول مدتی که از مصرف کودهای شیمیایی می گذرد، با افزایش نامتناسب
این کودها اختلالات عمده ای در حاصلخیزی خاکهای کشور ظاهر شده است.با مصرف
نامتعادل کودهای شیمیایی همراه با کاهش نسبت کربن به ازت، حاصلخیزی خاکهای
ایران عمدتا" کاهش یافته است. 
از لحاظ تعادل شییمیایی خاک نیز مصرف
بی رویه و نامتعادل کودهای فسفاته در بعضی از مزارع زیان آور بوده است در
حالیکه با افزایش ازت و تسریع رشد گیاهان نیاز به سایرعناصرغذایی گیاه در
خاک مانند پتاسیم، آهن و روی افزایش می یابد.فقدان این عناصر در فرمولهای
کودی و عدم تامین کافی آنها از طریق هوادیدگی موجب تشدید کمبود آنها شده
است.
از طرفی نظر به اینکه اغلب خاکهای ایران آهکی بوده و تحت این
شرایط اغلب ترکیبات معدنی عناصر غذایی در گیاه در خاک نظیر روی و آهن به
علت حلالیت کم به خوبی جذب گیاه نمی شوند، لذا با کاهش مواد آلی بتدریج
فقر و کمبود آنها در خاک در رابطه با تامین این عناصر تشدید می شود. 

 
به
طور کلی ایجاد این تعادل و رعایت نسبت متناسب بین عناصر غذایی در خاک و
گیاه مسئله مهمی است. چه در وضعیت عدم تعادل، اضافه کردن کودهای شیمیایی
مثلا" کود فسفاته نه تنها موجب افزایش عملکردی نمی شود، بلکه مطابق قانون
حداقل، این عدم تعادل تشدید می شود.  طبق علم تغذیه، رشد گیاه بیشتر تابع
عاملی از رشد است که نامساعدتر باشد. به عبارت دیگر، اگر گیاه در شرایطی
کشت شود که از هفده عنصر مورد نیاز، همه بجز یکی به مقدار مناسب در
دسترس باشد، رشد گیاه در اثر فقدان این یک عنصرغذایی متوقف می شود. در این
شرایط افزایش سایر عناصر اثر عمده ای در رشد گیاه نداشته ولی با افزایش
عنصر محدود کننده، رشد گیاه به صورت فابل ملاحظه ای افزایش می یابد. 
 
در
طی سالیان گذشته با مصرف بی رویه کودهای شیمیایی، به خصوص ازته و فسفاته و
با رعایت نکردن تعادل عناصرغذایی گیاه خسارت جبران نا پذیری به خاک و در
نتیجه به کشاورزی کشور وارد شده است.  
در حال حاضر علیرغم آنکه مصرف
کودهای شیمیایی در ایران بالاتر از مصرف متوسط جهانی است و معادل متوسط
مصرف کود در کشورهای توسعه یافته، ولی تولید در واحد سطح عمدتا" به دلیل
عدم آگاهی زارعین، عدم شناخت دقیق نیاز کودی گیاهان زراعی، و عدم رعایت
تعادل میان عناصر غذایی پرمصرف و کم مصرف، خیلی پایین تر از کشورهای توسعه
یافته است. 
 
برای تعیین نیاز کودی گیاهان زراعی نه تنها آگاهی از
وضعیت مواد غذایی و سطح حاصلخیزی خاک ضروری است، بلکه نیاز آبی و غذایی
گیاه، شرایط آب و هوایی، میزان عملکرد مورد انتظار و نحوه مدیریت مزرعه
نیز حائز اهمیت است.