اسفناج


اسفناج گیاه بومی ایران است و از اوائل قرن اول میلادی کم کم به نقاط دیگر دنیا راه یافت . بطوریکه در تاریخ مسطور است اسفناج در قرن هفتم در چین و در قرن دوازدهم دراسپانیا کشت میشده است . کشت اسفناج در سال 1806 درآمریکا شروع شد .
اسفناج گیاهی است یکساله دارای ساقه ای راست به ارتفاع نیم متر که برگهای آن پخت و نرم مثلثی شکل برنگ سبز می باشد . اسفناج نسبت به سرمای زمستان مقاوم است .
دو نوع اسفناج وجود دارد که بنام پائیزه و بهاره نامیده می شود . اسفناج بهاره در فصل بهار کاشته می شود و به اسفناج انگلیسی معروف است . نوع پائیزه آن که به خاک بسیار غنی احتیاج دارد در پائیز کاشته می شود . گلهای اسفناج برنگ سبز کمرنگ می باشد .
اسفناج چون دارای مواد غذایی فراوانی است کشت آن امروز در تمام نقاط دنیا معمول است .
ترکیبات شیمیایی:
اسفناج از نظر داشتن ویتامینB3 بسیار غنی است و بنابراین داروی مهمی برای برطرف کردن بیماری پلاگر است .( پلاگر یک نوع بیماری است که بعلت کمبود ویتامین B3 در بدن تولید می شود و نشانه های آن ضعف بدن ، تشنج ، اختلال در دستگاه هاضمه و بوجود آمدن لکه های قرمز روی بدن است .)
ضمنا در اسفناج مقدار زیادی آهن ، ید ، لسیتین ، کلروفیل ، کاروتن ، اسید اگزالیک و اسید ارسنیک وجود دارد . در صد گرم اسفناج خام ، موارد زیر موجود است :

انر‍‍‍ژی 20 کالری

آب 90 گرم

پروتئین 3 گرم

چربی 0/3 گرم

مواد نشاسته ای 3/5 گرم

کلسیم 90 میلی گرم

فسفر 50 میلی گرم

آهن 3 /2 میلی گرم

سدیم 70 میلی گرم

پتاسیم 470 میلی گرم

ویتامین آ 6000 واحد

ویتامین ب1 0 /1 میلی گرم

ویتامین ب 2 0 /2 میلی گرم

ویتامین ب 3 0/6 میلی گرم

ویتامین ث 40 میلی گرم

خواص داروئی:
برگ اسفناج از نظر طب قدیم ایران کمی سرد و تر است و برخی عقیده دارند که متعادل است یعنی نه سرد است و نه گرم .

1)
برگ اسفناج منبع غنی ویتامین A ، B3 ، C و آهن و پتاسیم می باشد .

2)
بدن را قلیایی می کند .

3)
خنک کننده است و برای پائین آوردن تب مفید است .

4)
ورم روده کوچک را رفع می کند .

5)
برای ورم ریه مفید است .

6)
ملین است و یبوست را برطرف می کند .

7)
برای لاغر شدن و وزن کم کردن مفید است .

اسفناج بدلیل داشتن ماده ای بنام اسپیناسین هضم غذا را تسریع می کند . این ماده باعث تحریک معده و ازدیاد ترشحات آن می شود .

9)
خوردن اسفناج در رفع تشنگی موثر است .

10)
برای از بین بردن ورم و درد گلو مفید است .

11)
برای رفع سرفه های خشک برگ اسفناج را با جو پوست کنده و روغن بادام بپزید و بخورید .

12)
آش اسفناج با گشنیز برای سردردهایی که ناشی از سوء هاضمه و اختلال دستگاه گوارشی است مفید می باشد .

13)
اگر آش اسفناج را با آب لیمو و سماق و یا آب غوره بخورید سردردهای ناشی از اختلال کیسه صفرا را برطرف می کند .

14)
خوردن اسفناج از سرطان جلوگیری می کند مخصوصا در افرادی که به مصرف الکل و سیگار دست دارند .

15)
تحقیقات دانشمندان نشان داده است که اسفناج در پیشگیری سرطان روده بزرگ ، معده ، پروستات، ‌حنجره و رحم موثر است .

16)
اسفناج کلسترول خون را پائین می آورد .

17)
بهترین دارو برای کسانی است که مبتلا به کم خونی هستند .

1
اسفناج مانند جارو روده بزرگ را تمیز می کند .

19)
ترشحات لوزالمعده را افزایش می دهد .

20)
اسفناح سبزی مفید برای تقویت اعصاب است .

21)
اسفناج پخته برای رفع بیماری آسم و گرفتگی صدا بسیار موثر است .

22)
رماتیسم و نقرس را درمان می کند .

23)
برای زیاد کردن شیر در مادران شیر ده موثر است .

24)
سابقا نوعی شربت از اسفناج تهیه شد که در معالجه خونریزیها و کم خونی از آن استفاده می کردند .

25)
تخم اسفناج ملین و خنک کننده است .

26)
تخم اسفناج برای برطرف کردن ورم کبد و یرقان مفید است .

27)
اسفناج تعداد گلبولهای قرمز خون را افزایش می دهد .

2
اسفناج چون دارای کلروفیل است عضلات روده را تحریک کرده و تخلیه مدفوع را آسان می کند .

29)
اگر کسی مبتلا به حبس البول یعنی بند آمدن ادرار است می تواند با مخلوط نصف فنجان آب اسفناج این ناراحتی را درمان کند . با همان مقدار روغن بادام یا روغن زیتون مخلوط کرده و باو بدهید .

30)
اسفناج را در سالاد خود بریزید و میل کنید .
مضرات :
اسفناج بعلت داشتن اگزالات برای بیماران مبتلا به ورم مفاصل و سنگهای کلیه و مثانه مناسب نیست ضمنا آنهائیکه سرد مزاج هستند باید اسفناج را با ادویه گرم نظیر زنجبیل و هل میل نمایند