شرایط لازم برای احداث گلخانه

برای احداث هر گلخانه باید موارد ذیل مد نظر قرار گیرد.

محل مناسب جهت گلخانه

اولين نكته مهم محل مناسب است. در انتخاب محل مناسب، فضاي توسعه بايستي مورد توجه قرار گيرد. پيش بيني احداث ابنيه مورد نياز علاوه بر اسكلت گلخانه ها، ساختمان كارگري، سرويسهاي بهداشتي، فضاي لازم جهت ذخيره آب و سوخت  از اهميت ويژه اي برخوردار است.

1- توپوگرافي محل مورد نياز : بايستي محل تا حد امكان مسطح باشد تا هزينه تسطيح كاهش يابد. بدليل استفاده گسترده از آب در عمليات گلخانه ها احداث يك سيستم زهكش مناسب مخصوصاً در خاكهاي داراي بافت سنگين ضروري است مخصوصاً قرار دادن لوله هاي سفالي.

2-  در مناطق بادخيز گلخانه را نبايد عمود بر جهت بادهاي غالب احداث كرد. بهترين حالت اين است كه طول گلخانه تقريباً در امتداد جهت باد غالب محل بوده و نسبت به آن انحراف مختصري داشته باشد. گلخانه‌هاي قوسي ( تونلي يا كوانست Quonset يا هافمن) كه داراي سقف و ديواره كماني مي باشد باد را به سهولت از روي خود عبور داده و بهتر از گلخانه ها زاويه دار داراي ديواره عمودي در برابر باد مقاومت مي‌كنند.

3-  دسترسي سريع به نيروي كار ارزان و همچنين دسترسي به امكانات جهت حمل و نقل كه در صورت بهره گيري سريع منجر به كاهش هزينه هاي توليد خواهد شد كه هدف نهايي مديريت گلخانه است .

4-  محل احداث عامل تعيين كننده نوع سوخت مورد استفاده است. گلخانه هاي دور از لوله هاي گاز مجبور به استفاده از ساير منابع انرژي بجاي گاز مي باشد كه به عنوان ارزان ترين و پاك ترين منبع انرژي به شمار مي رود.

5- در احداث گلخانه هاي تجاري آب بدليل استفاده گسترده آن از فاكتورهايي است كه كميت و كيفيت آن حائز اهميت است. يونهاي سديم، كلر و بي كربنات باعث كاهش كيفيت آب، صدمه به گياه و در نهايت افت محصول خواهد شد.

استفاده از آب چاه بدليل اينكه آب لوله كشي ممكن است داراي فلورايد باشد (فلورايد براي گياهان مضر است) مطلوب تر است. آب رودخانه هم ممكن است به عوامل بيماريزا آلوده باشد.

 حداقل آب مورد نیاز برای 1000مترمربع گلخانه در هر شبانروز در فصل تابستان(پیک مصرف)10-8 مترمکعب است که با توجه به میزان آب موجود, سطح گلخانه قابل احداث را میتوان مشخص کرد. علاوه بر مقدار آب, کیفیت آب از عوامل مهم در تولید محصولات گلخانه ای است.
تحمّل گیاه نسبت به املاح موجود در آب آبیاری متفاوت است. مهمترین عامل محدود کننده برای کشت های گلخانه ای شوری یا
EC آب است.

EC قابل تحمّل برای گیاهان در جدول(شماره3)بیان گردیده است.

میزان EC اگر از مقادیر ذکر شده بیشتر گردد عملکرد محصول کاهش می یابد. علاوه بر EC, میزان سدیم قابل جذب(S.A.R),کلر, بیکربنات موجود در آب هم در عملکرد محصول مؤثرند لذا لازم است قبل از احداث گلخانه از آب مورد استفاده, آزمایش کاملی بعمل آید.

EC مناسب برای کشت محصولات گلخانه ای

جدول شماره (3)

نوع محصول

EC قابل قبول ds/m

خیار

2

گوجه فرنگی

2/5

توت فرنگی

1

فلفل

2

خربزه

2

گل رز

1/3

آلسترومریا

1/5

لیسیانوس

2

گلایول

2