دستورالعمل عملیات بهبود و افزایش تولید زعفران
دستورالعمل عملیات بهبود و افزایش
تولید زعفران
الف) فعالیت مزارع تكثيري
در راستای اجرای عملیات بهبود و افزایش تولید زعفران ،فعالیت احداث مزارع تکثیر پیاز زعفران به جهت اجرای بهتر مزارع آرمانی ،که یکی از نیازهای اولیه آن داشتن پیاز مرغوب و استانداردمی باشد اجراء می گرد.دبدین منظور این فعالیت در قالب خرید خدمات فنی به اشخاص حقیقی و حقوقی واگذار میشود.
موارد ذیل بایستی در اجرای این فعالیت در نظر گرفته شود.
الف – كاشت :
1-تامين زمين مورد نياز به مدت يك سال زراعي مطابق با كروكي مورد تاييد مديريت شهرستان
تبصره : لازم است خاك قطعه زمين موضوع قرار داد به صورت عرفي شور يا شني نباشد .
2- تامين و استفاده از كودگاوي كاملاً پوشيده به ميزان 100 تن در هكتار و 150 كيلو گرم كود شيميايي N.P.K قبل از كاشت
تبصره :استفاده از 500 كيلو گرم گوگرد به همراه كود گاوي بسيار مناسب خواهد بود .
3- كشت پيازها به صورت تسبيحي و در روي خطوط مستقيم به فواصل حداكثر تا 5 سانتي متر و فاصله رديف ها از يكديگر 25 تا 30 سانتي متر ميباشد ، بطوري كه تراكم پياز تا 120 عدد در متر مربع يا بيشتر تامين شود .
4-انجام عمليات كاشت حداكثر تا آخر شهريور ماه 1389 انجام گيرد.
ب—داشت:
1- نظربه اينكه فرصت كمي براي درشت شدن پيازها وجود دارد لذا تامين 10 نوبت آبياري درطول 9 ماه ماندگاري ورشد پياز درزمين ضروري مي باشد ، كه نظربه اهميت رطوبت اسفند،فروردين وارديبهشت براي درشت شدن پيازها آبياري هاي اين دوره حداقل به مدار10 روز بايد انجام گيرد .
2- دوبار وجين درمحدوده آبان وبهمن ماه براي حذف رقابت علف هاي هرز ضروري است كه توصيه مي شود به صورت مكانيكي وبا دست انجام پذيرد.
3- براي كمك به درشت نمودن پيازها تغذيه برگي دوبار يكي در آذرماه وديگري از نيمه بهمن الي نيمه اسفند ماه با توجه به وضعيت دمايي سال انجام پذيرد.
ج-برداشت:
1- برداشت پياز مي بايست حتي المقدورخشكه كن بوده وحداكثرتا 20 خردادماه خاتمه پذيرد.
2- سورت پيازهاي كنده شده به اوزان بالا و زير 8 گرم كه وزن زير8 گرم براي كشت مجدد خود كشاورز باقي ماند و وزن بالاي 8 گرم دركيسه هاي كنفي بسته بندي گردد..
3- فروش پيازهاي برداشت شده بالاي 8 گرم تحت نظارت وبا معرفي جهاد كشاورزي شهرستان بوده كه براي آن قيمتي متناسب با هزينه هاي انجام شده،عملكرد وسود منطقي كشاورز تعيين وقبل از برداشت توسط مديريت جهاد كشاورزي به پيمانكار اعلام خواهد شد.
ب) فعالیت كشت استمرار مزارع آرماني
در راستای اجرای عملیات بهبود و افزایش تولید زعفران،فعالیت کشت استمرار مزارع آرمانی به جهت حمایت از مزارع آرمانی سال گذشته و تولید پایدار و ارگانیک اجراء می گردد. بدین منظور این فعالیت در قالب خرید خدمات فنی به اشخاص حقیقی و حقوقی واگذار میشود.
موارد ذیل بایستی در اجرای این فعالیت در نظر گرفته شود.
1- استفاده از كود حيواني كاملا" پوسيده به ميزان حداقل 20 تن در هكتار بعد از برداشت گل و قبل از زاج آب
2- دو بار وجين علف هاي هرز بصورت مكانيكي و با دست كه نوبت اول در محدوده زماني آبان تا آذرماه و نوبت دوم در محدوده زماني بهمن تا اسفند ماه بسته به شرايط مزرعه انجام پذيرد.
ج) فعالیت مزارع آرماني زعفران
در راستاي اجرای عملیات بهبود و افزایش تولید زعفران، فعالیت احداث مزارع آرماني زعفران برای بهبود كمي و كيفي عملكرد و كاهش هزينه هاي توليد مزارع زعفران اجراء می گردد بدین منظور این فعالیت در قالب خرید خدمات فنی به اشخاص حقیقی و حقوقی واگذار میشود.
موارد ذیل بایستی در اجرای این فعالیت در نظر گرفته شود.
1-تامين آب مورد نياز براي حداقل 5 نوبت آبياري كامل مزرعه
تبصره : يك نوبت آبياري تابستانه براي افزايش عملكرد محصول توصيه مي گردد .
2 –تامين زمين مورد نياز طي مدت قرارداد و مطابق كروكي پيوست
تبصره : لازم است خاك قطعه زمين موضوع اين قرارداد به صورت عرفي شور يا شني نبوده و آب آبياري نيز به صورت عرفي شور نباشد .
3 –تامين و استفاده از كودگاوي كاملاً پوسيده به ميزان 40 تن در هكتار قبل از كاشت و حداقل 20 تن در هكتار در سالهاي بعدي پس از برداشت گل
تبصره : براي توليد كنندگان محصولات ارگانيك مصرف كودهاي شيميايي مجاز نمي باشد.
4–تامين و استفاده از پيازهاي با وزن بيش از 8 گرم براي كاشت مزرعه موضوع قرارداد
5–انجام عليمات كاشت در مناطق سردسیر تا آخر خرداد ماه سال 1390 ودر مناطق گرمسیر در شهریور 1390
6-كشت پيازها به صورت تسبيحي و در روي خطوط مستقيم به فواصل 7 تا 10 سانتيمتر و با فاصله بین رديف 25 تا 30 سانتيمتر و تراكم 50 تا 60 عدد پياز استاندارد در هر متر مربع .
7–استفاده از الك و هيترهاي خشك كن براي خشكانيدن محصول برداشت شده .
8 –جايگزيني مزرعه طی 4سال پس از كاشت در پايان خرداد ماه سال 1394 شمسي
9–استفاده از پيازهاي برداشت شده براي كشت مزرعه جايگزين به صورت خود مصرفي و يا فروش پيازهاي برداشت شده تحت نظارت و با معرفي مديريت جهاد كشاورزي شهرستان
10- شناسائی محل ، انتخاب کشاورزمجری ، مذاکره وگفتگوی رودرروومتقاعد نمودن کشاورزو اعلام آمادگی زارع یازارعین جهت دراختیارگذاشتن آب وزمین ونیروی انسانی وماشین آلات موردنیاز.
11- معرفی زمین وزارع مجری.
12- تهیه فرم قراردادکه به پیوست ارسال میگردد.
13- توجیه شرکت خدمات مشاور(پیمانکار)درخصوص سیاستهاواهداف سازمان.
14-مشخص نمودن محل اجرای مزرعه درنقشه جعرافیائی شهرستان.
15- نظارت مستمر ودوره ای توسط کارشناس ذیربط شهرستان به منظورکنترل فعالیت وتعهدات زارع .
16- تنظیم ماهیانه گزارش وارسال به استان.
17- تبیین سیاستهای فنی اجرائی نظیر تاریخ کاشت درکشت مزارعذ آرمانی و کشت استمرا و مزارع تکثیر پیاز ، روش وآرایش کاشت ، میزان مصرف پیاز کود، مبازره باآفات وبیماریها وغیره برابردستورالعملهای موجود.
18- برنامه ریزی جهت بازدید کشاورزان شهرستان مزارع با همکاری پیمانکاربه منظوربهبودوتوسعه روشهای کشت.