”کمپوست ”(Compost   ) 

”کمپوست”کردن (Composting)

"کمپوست خانگی"

Individual composting

”کمپوست" کردن" پسماند خانگی"(آشپزخانه + باغی )

 

مقدمه

«انسان تنها موجود زنده ای است که پسماند دارد » .

«جنگل پسماند ندارد ،از جنگل بياموزيم ».

«روستا "پسماند" ندارد ،شهر از روستا بياموزد! ».

در جنگل ، درختان و حيوانات مقدار " پسماند " به مراتب بيشتری نسبت به ما انسان ها توليد می کنند ، اما اين "پسماند"ها برای جنگل مسئله ساز نيستند .بهتر بيان کنيم :« جنگل پسماند ندارد ».

       جنگل مسئله "پسماند" های خود را به صورت بسيار ساده ای حل کرده ، زيرا ازاصول  " اقتصاد چرخه ای "(در برابر  " اقتصاد خطی " ) اطاعت می کند : «"پسماند" يکی ، ماده  اوليه برای يکی ديگر».مانند تعريفی که  برای "همزيستی صنعتی "("  Industrial Symbiosis  ")ارايه شده است. 

       ازميليون ها سال پيش ،برگها در جنگلها می افتند ،حيوانات و درختان  مي ميرند ،با وجود اين در بستر جنگلها خبری از انباشت" پسماند ها ی آلی" نيست .ضخامت لايه ی " هوموس "(لايه روئين خاک های جنگلی ، حاصل تجزيه و تبديل بقايای گياهی و جانوری موجود در بسترجنگل )از چند سانتی متر تجاوز نمی کند . به محض آنکه مواد آلی در جنگل برروی خاک می ريزند ،اين يک ارتش واقعی از "ميکرو ارگانيسم " ها هستند که بلافاصله فعاليت خود را آغاز می کنند. در طی چند سال ،چند ماه يا چند روز ،اين مواد به عناصر مفيد برای بقا و حيات گياهان ، جانوران وجنگل تبديل می شوند .

      انسان قرن هاست که در نتيجه  فعاليت های دامداری خود کود توليد می کند .چنانچه ترکيب آن بهينه نباشد ،انباشت اين مواد آلی با انتشار بوی مشمئز کننده حد اقل به 2 تا 3 سال نياز خواهند داشت تا به مواد قابل استفاده تبديل شوند . اين در پی جستجو برای يافتن راه حل ها جهت رفع مشکل انباشت شدن اين" پسماند های آلی" وبه طور همزمان  تداوم توليد آن بود که با تقليد از " مادر – طبيعت "،انسان به تدريج به شناخت راه حل های تبديل "پسماند های آلی" به" کمپوست"دست يافت واين راه حل ها  را تکميل ساخت ،به طوريکه  امروز به چنان مرحله ای از پيشرفت در اين زمينه رسيده که تنها در طی چند ماه قادر است يک "کمپوست" با بهترين کيفيت و عاری از بو توليد نمايد .

     هر حرکتی را ،چه به طور انفرادی وچه به طور جمعی ،برای مقابله با انباشت ”پسماند ” ها در طبيعت انجام دهيم،هم وزن " پسماند "ها که بايد توسط شهرداری جمع آوری و حمل شود به طور قابل ملاحظه ای(30  تا 50 %)کاهش می يابد ، هم در جهت حفاظت از محيط زيست خود قدم برداشته ايم وهم در جهت صرفه جويي در هزينه های خود ، در کوتاه مدت و يا در دراز مدت ،اقدام کرده ايم .

        تهيه " کمپوست خانگی " به همراه  محدود کردن استفاده از محصولات عرضه شده در بسته بندی های غير ضروری ،“جدا ساز ی“ ها ،“استفاده مجدد " ،”بازيافت کردن ”،همه اقداماتی هستند که هر يک از ما می توانيم و بايد به طور مستقيم در آنها  سهيم شويم .

        اما، از ميان ” پسماند ” هايي که توليد می کنيم ،در مورد برخی ،ما حتی قادريم خود ” چرخه ” آنها را تحت کنتر ل در آوريم .“”پسماند آلی ی آشپز خانه" و ” پسماند سبز" توليدی در نتيجه فعاليت های باغبانی ما از آنجمله هستند .

        البته ، احتمال دارد که به دليل زندگی آپارتمانی از داشتن باغچه محروم باشيم .اين امر می تواند برای مجتمع های سنتی" کم واحد"صادق باشد ، وگرنه مجتمع های مسکونی " بيش واحد " فضای سبز کافی دارند ويا بايد داشته باشند. به علاوه ، اين مشکل ديگر به آسانی حل شدنی است .زيرا می شود از بام ،بالکن ، تراس و پشت پنجره ها (در ساده ترين حالت در باکس و گلدان ) برای ايجاد باغ (انواع گل ،سبزی و صيفی جات ) استفاده کرد ودر عين حال با به کارگيری برخی روش های نو ("کمپوست کردن با کرم خاکی " )، " کمپوست " نيز توليد کرد   .

       چه بسا که توليد "کمپوست خانگی" وسيله ای برای وارد شدن در باغبانی شود .به ويژه که امروز يکی از مشکلات عمده در باغبانی يافتن خاک مناسب و کود آلی ی با کيفيت می باشد .

      بياييم داشتن "خانه گل "و توليد "کمپوست خانگی" را هدف قرار دهيم و به اين  ترتيب "کيفيت زيست" محله خود را اعتلا بخشيم .

تعريف

”کمپوست کردن ”می تواند  به صورت زير تعريف شود   :

1-«“ کمپوست کردن ” فرآيند ی است ”بيولوژيک ”،تحت  کنترل ،برای تبديل به ارزش کردن مواد آلی (خام و تبديل نشده ويا ”پسماند ”های با مبدا گياهی و حيوانی ) ، به يک محصول  تثبيت شده ،بهداشتی ، مشابه خاک ،غنی از ترکيبات هوموسی ،به نام ” کمپوست ”».

2-«“ کمپوست کردن ” فرآيندی است  ” بيولوژيک ”که در آن ، با کمک هوا دادن ،تخريب تسريع شده ی ” پسماند  آلی" به ” کمپوست ” ممکن می شود ».

3-«“کمپوست کردن ”براصل فرآيند طبيعی ی ”تخمير“ استوار است که در طی آن مواد آلی انباشتی (لاشبرگ ،تفاله و تلفات سبزيجات  و “پسماند های باغی" ) به ”هوموس ”،يعنی به کود طبيعی ،حاوی ازت ، پتاسيم ، فسفر و.....تبديل می شوند ».

4-«”کمپوست کردن ”يعنی باز گرداندن ”هوموس“ به خاک وپس دادن بخشی از آنچه را از طبيعت برداشت کرديم ، به طبيعت ».

فعل و انفعالات شيميايي در ” کمپوست کردن ” گرما توليد می کنند که موجب حذف عوامل  بيماری زای موجود در ” پسماند ” ها و بنا براين بهداشتی شدن آن می شود .

      قابل ذکر است ، " پسماند آلی  "،پس از تجزيه ، به آب ، گازکربنيک و شايد هم به « متان   »(CH4) و به ديگر ملکول های قابل استفاده توسط گياهان تبديل می شود .به بيان روشن ، تجزيه "پسماند آلی " موادی توليد می کند که برای حيات ضروری هستند .

        اما ،کيسه زبا له ،جمع آوری ،حمل و نقل ،انباشت ، دفن کردن ويا  سوزاندن زباله ، هم صرف هزينه های مالی قابل ملاحظه و هم خسارات زيست محيطی جبران ناپذيری را درپی دارند .

      در صورت انباشت و يا دفن کردن ،"پسماند آلی " در غيبت اکُسيژن مقدار بسيار زياد متان توليد می شود که از جنبه " اثر گلخانه ای " به مراتب فعال تر از گاز کربنيک است .

      نتيجه گيری واضح است : بايد کاری کنيم که " پسماند آلی "که توسط ما  در آشپز خانه و در باغ توليد می شود ،ديگر محل توليد خود را ترک نکند ."کمپوست خانگی "(پسماند آشپز خانه + پسماند باغی ) ،راه حل اين مشکل است.

    اصول ساده است ،مود آلی تحت عمل همزمان از جانب سه عامل :هوا،آب و زمان به کمپوست " تبديل می شوند.  "کمپوست  خانگی " بايد با ريختن مواد آلی ("پسماند آشپزخانه" +" پسماند باغی") در يک " کمپوست کننده "تهيه شود .استفاده از " کمپوست کننده " ،در مقايسه با روش کپه يا تل کردن  ويا  جمع کردن مواد  در چاله (حالات معمول در کشاورزی )، چندين مزيت دارد :

1-جای محدودی را اشغال می کند ،

2- با منظر همخوانی دارد،

3-تبديل به " کمپوست " در زمان کوتاه تری انجام می گيرد ،

4-کنترل فرآيندآسان است ،

5- دام ها و حيوانات خانگی به مواد دسترسی نخواهند داشت .

 

 

   


   

حالت اول-باغچه و فضای سبز در دسترس است .

چند مشخصه اساسی دارد :

1-" کمپوست کننده " در بيرون از آپارتمان جای داده می شود .

2-ماده   " کمپوست شونده " مخلوطی از " پسماند " های آشپزخانه و باغی است .

3-" کمپوست کننده " چوبی و يا پلاستيکی است ومی تواند حجم بالايي داشته باشد .

4- تهويه هواقابل ملاحظه است .

 

 

   


   

 چه چيز هايي را می توان " کمپوست " کرد ؟

الف-" پسماند آشپزخانه "

1-تلفات،ضايعات وبقايای ميوه ها ، سبزي وصيفی جات :ميوه ها،سبزي و صيفی جات را به قسمت های کوچک تبديل کنيد .مرکبات را در مراحل آخر که کمپوست به درجه حرارت کافی (60 درجه )رسيده به "کمپوست کننده "اضافه کنيد .

2- غذای اضافی  و ازجمله بقايای گوشتی .ارجح است در زير مواد گياهی قرار داده شوند تا از تجمع مگس ممانعت شود .

3-تفاله چای وقهوه .

4-پوست تخم مرغ خردشده .

5-پوست گردو ،فندق .....هرچند تبديل آنها کند است اما به تهويه کمپوست کمک می کنند .

6-استخوان های خرد و له شده .

7-روغن استفاده شده برای سرخ کردن و چربی که در حالت مايع روی مواد ديگر پخش می شود.

ب- پسماند باغی يا گياهی

1-دسته گل پلاسيده ، پس از تقسيم به قطعات کوچک .

2-برگ های افتاده که ارجح است در صورت حجم بالا ،پس از ريز کردن (برای افزايش سرعت تبديل )به صورت جداگانه "کمپوست" و سپس با " کمپوست "آماده شده مخلوط شوند  .

3- خرده چمن های حاصل از چمن زنی که می تواند پس از خشک شدن ،در مقدار کم و به صورت يک لايه نازک ، به " کمپوست کننده " اضافه شود .

4-ريزه شاخه های حا صل از هرس که در صورت ضخيم بودن ( با بيشتر از 1 سانتی متر قطر )وحجم  زياد پس از خرد کردن در ماشين خرد کننده به " کمپوست کننده "اضافه می شوند (برای حجم کم ،خرد کردن با دست انجام می گيرد ).

✺"پسماند"حاصل از هرس« تويا  »با يد پس از خشک شدن به " کمپوست کننده " اضافه شود ، زيرا« آنتی بيوتيک "موجود در آن از "کمپوست" شدن ممانعت می کند .

5- بقايای باغ سبزی و صيفی جات .

ج--ساير مواد   

1-فضولات ماکيان(مرغ ، اردک ، بوقلمون ) و پرندگان خانگی(کبوتر و...) .

2-کاه ، خرده چوب ،خاک اره ،

3-خاکستر چوب ، در مقدار کم (1 تا 2 کيلو برای يک مترمکعب مواد " کمپوست")،" در لايه حدود 10 سانتی متر ، به ويژه در زمان بهم زدن مواد در" کمپوست کننده "اضافه شود  .

4- کاغذ های باطله ،مقوا(پس از برداشتن نوار چسب ها).

5- مو، پشم و پر ها ( تامين کننده مقدار قابل ملاحظه ازت برای " کمپوست " ).

 

   

چه چيز های را نمی توان کمپوست کرد ؟

1-گياهان به بذر نشسته و بذر های برخی گياهان که برای " کمپوست " شدن به درجه حرارت بيش از 60 درجه در "کمپوست کننده" نياز دارند .

2-بقايای هرس درگياهان حامل بيماری ( رز ها ، درختان ميوه و...).در چنين صورتی سوزاندن توصيه می شود .

3- چوب ها و تخته ها که یرای " کمپوست " شدن به زمان طولانی نياز دارند .

4- «پوشک» نوزادان ،مگر آنکه تا 100 % «قابليت تبديل به طور " بيولوژيک "»داشته  باشد(در سال های اخير به مقدار نا چيز ،دربرخی  کشور های پيشرفته توليد می شود ).

5-خاک ها و کيسه تعويضی جارو برقی  (حاوی مواد مصنوعی هستند ).

6-خاکستر ذغال که به دليل غنی بودن از انواع نمک های معدنی نقش علف کشی در " کمپوست " خواهد داشت .

7- کليه مواد(مصنوعی ويا طبيعی )که قابل بازيافت شدن به روش های مختلف هستند ، اما قابليت " کمپوست " شدن ندارند .

   


هنر توليد " کمپوست " با کيفيت

☚ميزان مواد تر و خشک متعادل باشند .

☚ "پسماند" های کربن دار(ريزه شاخه ها ،برگهای افتاده يا مرده و....)وازت دار(خرده چمن های حاصل از چمن زنی و.....)رابه صورت متناوب در " کمپوست کننده " ،روی هم اضافه کنيد .

☚مخلوط موجود در "کمپوست کننده " را به طور منظم (در آغاز هر 15 روز ، سپس هر يکماه )بهم بزنيد .

ميزان رطوبت مخلوط را با فشاردادن يک مشت از مخلوط مشخص کنيد (مخلوط نبايد پخش وآب از آن جاری شود ،بلکه تنها چند قطره ای چکه کند ).

 

   

حالت دوم -باغچه و فضای سبز در دسترس نيست .

"کمپوست کردن با کرم خاکی"

Vermicomposting

Composting with worms

مناسب برای آپارتمان (بالکن و تراس، دور از آفتاب و باد شديد ).

فنی است که اساس آن بر پايه يک فرآيند طبيعی واکولوژيک استوار است .به اين ترتيب: با قرار دادن کرم های خاکی که از مواد آلی تغذيه می کنند در يک "کمپوست کننده با کرم "وافزايش " پسماند "آشپزخانه حاصل از تهيه غذا ی روزانه درآن ،"کمپوست" توليد می شود .اين کرم هاعلاقه بسيار زيادی به " پسماند"آشپز خانه دارندوبه طور روزانه معادل وزن خود از آن  تغذيه می کنند وحجم را به يک پنجم  مقدارحجمی که در آغاز جذب کرده اند ،کاهش می دهند .به طور عمومی، تمايل چندانی به محصولات حيوانی (گوشت ، ماهی ،روغن و لبنيات )و همچنين به نمک و سرکه ندارند .ارجح است برای جلوگيری ازانتشار بوی بد و  تجمع مگس از اضافه کردن  اين نوع مواد به مقدار زياد در " کمپوست کننده "خودداری کرد . پس از انجام گرفتن فرآيند هضم،کرم ها فضولات بی بو ،شبيه به « خاک برگ» توليد می کنند که به آن " کمپوست کرم خاکی"  می گويند .

      کرم خاکی از نور نيز گريزان است چنانچه همه ی شرايط فوق برای آنها فراهم باشد ، از جای خود خارج نمی شوند .باوجود اين ، محض احتياط ارجح است تا روی سوراخ های موجود در " کمپوست کننده " توری پارچه ای (ازجنس «پشه بند»)کشيده شود تا تهويه کماکان به خوبی انجام گيرد .

    " کمپوست کرم خاکی "يک کود بسيار غنی از عناصر غذايي برای گياهان(ازت ، فسفر ، پتاسيم،کلسيم و منيزيوم )می باشد . اين " کمپوست " تهويه و ساختمان خاک را بهبود می بخشد و ظرفيت حفظ آب را در خاک افزايش می دهد .Ph آن  به نسبت خنثی است . گياهانی که " کمپوست کرم خاکی " دريافت کنند ، محصول ده تر بوده ، به طور عمومی ،مقاومت بيشتری در برابر بيماری ها نشان می دهند . اين "کمپوست" در باغ قبل از شخم زدن ، با پخش مستقيم روی خاک ، با ضخامت 3 ميلی متر و برای در حالت کاشت گلدانی به نسبت يک سوم از آن و دو سوم از خاک ، استفاده می شود .

     در روش توليد " کمپوست " با کرم خاکی همچنين يک مايع غنی از مواد غذايي ، معدنی وعناصر باارزش (مبدا بخش اعظم آن آب موجود در " پسماند آشپزخانه " ،تا 80 % از حجم) ، توليد می شود . اين مايع که در اصطلاح  " چای کرم خاکی " ناميده می شود . در بخش زيرين ظرف " کمپوست کننده با کرم خاکی " جمع ، سپس  بهره برداری می شود .اين مايع پس از اضافه  شدن به آبپاش ، به نسبت 1 به 10 برای آبياری گياهان(سبزی و صيفی )، به کار می رود  .

     "کمپوست کننده "يا  خريداری و يا ساخته می شود .ابعاد  آن برای خانواده 2 نفره« 20x60x60»سانتی متر وبرای خانواده 4 تا 6 نفره «30x60x90»سانتی متر توصيه می شود . "کمپوست کننده مطبق "(طبقات محتلف آن به خوبی روی هم جفت می شوند )برای اين کار بسيار عالی است .

 

   

 کرم خاکی ، يار باغبان

The earth worm ,an ally of the gardener

«کرم خاکی »کارگری بسيار بزرگ است و در" بيولوژی خاک" نقشی بنيادين بر عهده دارد .در خاک کانال ايجاد می کند و به اين ترتيب در تغذيه آبی و تهويه خاک مشارکت دارد . اين کانالهای کوچک توسعه ريشه دوانی گياهان و تغذيه آبی آنها را آسان می کنند .

     کرم ها در خاک از بالا به پايين و برعکس جابه جا می شوند .می توانند تا عمق 2 متری پايين بروند . موجب مخلوط کردن خاک می شوند . به اين ترتيب که بقايای گياهی را از سطح خاک به عمق می برند و برعکس عناصر با ارزش مانند آهن، گوگرد و.... را از عمق به سطح می آورند . کاری به ريشه ها و به گياهان زنده ندارند .

     سيستم گوارشی کرم خاکی غنی از باکتری هاست که فعاليت آنها موجب افزايش غنا وانباشت عناصرمغذی  در خاک می شود .کرم ها خاک را در pH به نسبت خنثی نگهميدارند .

      درجه حرات دلخواه در محيط زيست  اين کرم ها از 15تا 25 درجه سانتی گراد است .بالای 30 درجه را تحمل نمی کنند و ميميرند . ميزان درجه حرارت روی " چرخه زيست " آنها نيز تاثير دارد .ازجمله طول " چرخه زيست " آنها  در 10 درجه سانتی گراد 6 ماه و در 25 درجه سانتی گراد 2 ماه است . به تهويه هوا و خشکی خاک بسيار حساس هستند .تهويه مناسب توسط خود کرم تضمين می شود .

      بياييم  اين جانوررا که  اغلب مورد بیمهری قرار می گيرد ،  حفط کنيم که از ياران باغبان است .برای برگردان خاک خود به جای بيل از چنگگ استفاده نماييم تا موجب قتل و عام کمتری ازآنها شويم.آشنا ساختن کودکان در مدرسه با چگونگی فعاليت و زيست کرم خاکی می تواند يک «پروژه » آموزشی باشد .

 

 

 

 

 

   


   

 

ماشين "کمپوست" خورشيدی

(« UrbanwasteComposter   »)

ساکنان شهرها عنوان می کنند، فقدان فضای لازم برای توليد "کمپوست خانگی " نه تنها در جهت حفاظت از محيط زيست نيست ، بلکه خلاف آنست . سازندگان « ماشين "کمپوست" خورشيدی » اعتقاد دارند که اختراع آنان با توجه به روش کار اين ماشين نگرانی های شهرنشينان را مرتفع می سازد . به اين ترتيب که با استفاده از " انرژی خورشيدی "مايع خروجی از عمل تبديل به " کمپوست "به طور اتوماتيک به درون محفظه استوانه ای حاوی مواد آلی ی در حال تبديل برميگردد و در نتيجه اين مواد به طور دايمی مرطوب می مانند و به افزايش آب نياز نخواهد بود . به علاوه ، تهويه هوای کافی ، درجه حرارت محتوای محفظه را ثابت نگهميدارد و در نهايت يک "کمپوست "با کيفيت عالی توليد می شود .