X
تبلیغات
باغبان باشی - باغبانی

باغبان باشی

باغبانی

شرایط پرورش درخت خرمالو


شرایط پرورش درخت خرمالو

شرایط پرورش درخت خرمالو

در ارقام خرمالو رنگ‌های مختلف قرمز و نارنجي روشن تا رنگ تيره وجود دارد. هسته داخل ميوه در حالت نارس بادامي شكل است. قطر ميوه میوه از 5/1 تا 9/1 سانتي‌متر در اشكال گوناگون كره‌اي، بشقابي و بلوطي شكل متغير است و شامل دو گونه گس و غيرگس می‌شود. ميوه‌های گس تا قبل از ريخته شدن گس هستند و هنگامي كه می‌رسند شيرين و نرم می‌شوند. گونه‌هاي غيرگس زماني كه كال هستند كمتر گس هستند و حالت گس خود را خيلي زود از دست می‌دهند و در حالت رسيده سفت هستند.

خرمالو بومي آسيا و كشور چين است و سپس به ساير نواحي آسياي شرقي برده شد. در اوایل قرن نوزدهم ميلادي به اروپا و آمريكا برده شد و كاشت و پرورش يافت. در اساطير يونان باستان به خرمالو الهه آتش يا The fire of zeuz می‌گفتند.

كاسه گل خرمالو همراه با ميوه آن چيده می‌شود، ولي هنگامي كه ميوه كاملاً رسيده می‌شود، كاسه گل به‌آساني از ميوه جدا می‌گردد. گونه ژاپني آن به نام كاكي (KaKi (Diospynos kaki در حد بسيار گسترده‌اي پرورش می‌یابد و توليد می‌گردد. گونه كاكي داراي بافت نسبتاً فيبري و داراي مزه شيرين و گس است. ارقام چيني خرمالو خوشمزه‌تر و درخت آن داراي برگ‌های ضخيم است.

 

خواص خرمالو

خرمالو، اين ميوه خوش رنگ و خوش طعم، داراي خواص طبي فراوانی است. خرمالو سرشار از مواد مغذی مانند كلسيم، گوگرد، فسفر، منيزيم و آهن است. خرمالو سنگ كليه را دفع و ناراحتی‌های گوارشي را برطرف می‌کند و براي بيماران قلبي عروقي و ديابتي توصيه می‌گردد. پوست ميوه خرمالو هنگامي كه كاملا رسيده باشد محتوي 4/1 ماده تانن است. خرمالو علاوه بر آن كه به صورت خام و تازه مصرف می‌شود، در آجيل و به صورت ميوه خشك نيز يافت می‌گردد. با پختن خرمالو می‌توان مربا، مارمالاد و نيز انواع شيريني و كيك تهيه نمود. خرمالو داراي گلوكز كمی بوده و پروتئين موجود در آن در حد تعادل است.

چوب درخت خرمالو (آبنوس) بسيار سنگين و محكم است. مغز چوب در چندين گونه گرمسيري به رنگ سياه براق است و در صنايع منبت‌كاري، معرق‌كاري و مبل‌سازي و غيره كاربرد فراوان دارد. همچنين در كشورهاي اروپايي و آمريكا، چوب خرمالو از لحاظ اقتصادي حایز اهمیت و گران‌قيمت است.

 

پرورش درخت خرمالو

گياه خرمالو آفتاب دوست است و در مناطق محصور و در مناطقي كه داراي آب و هواي خنك و معتدل با آفتاب كافي است داراي رشد و عملكرد مطلوبی است و در مناطقي كه هوا كمي سرد است بايد اطراف آن محصور گردد تا از خسارات ناشي از سرما و يخ‌زدگي محافظت گردد. خرمالو در عين حال گياهي مقاوم به سرما است. گياه خرمالو در مناطق گرم و نيمه گرم تا 12- درجه سانتي‌گراد را تحمل می‌نماید، ولي به سرماي زمستان نيازمند است.

درخت خرمالو در دامنه وسيعي از خاک‌های مختلف با بافت متوسط و زهكشي مناسب و حاصلخيز و حتي در خاک‌های رسي با بافت سنگين رشد مي‌نمايد. این درخت در مناطقي كه اسيديته خاك بين 5/6 تا 5/7 باشد داراي رشد مطلوب است و تحمل آن نسبت به خشكي و كمي آب قابل ملاحظه است، ولي آبياري آن با آب كافي، عملكرد محصول را به نحو قابل توجهي افزايش می‌دهد. درخت خرمالو داراي ريشه‌هاي قوي است و هنگام غرس نهال خرمالو بايد در گودالی عميق كاشته شود. زمان رسيدن به حداكثر محصول به 7 الی 10 سال زمان نياز دارد.

 

خاک مناسب برای درخت خرمالو

خاک مناسب برای درخت خرمالو باید سبک و قابل نفوذ به آب و حاصلخیز باشد. بهترین خاک برای این درخت، خاک‌ مرطوب و خنک است که اصولاً باغات قدیمی که خاک‌های حاصلخیزتری دارند بهتر جواب می‌دهند؛ به همین دلیل بهتر است افرادی که می‌خواهند اقدام به کشت این گیاه نمایند داخل باغچه منازل را از خاک باغات قدیمی پر کنند. علت موفقیت کاشت این درخت در بعضی از منازل همین امر است، زیرا بعضی از افراد برای باغچه منازل از خاک مراتع استفاده می‌کنند که برای کاشت و پرورش این گیاه مناسب نیست .

درخت خرمالو نیاز به کودهای دامی فراوان دارد. اما به این نکته نیز باید توجه داشت که از کودهای پوسیده دامی استفاده گردد و نه از کودهای تازه و نپوسیده. همچنین بهتر است داخل منازل به دلیل این که حجم خاک باغچه کم و محیط رشد ریشه محدود است، جهت تغذیه درختان خرمالو از کودهای نیمه آلی به نام ورز استفاده گردد. در اسفند ماه پس از رفع سرمای زمستان به ازای هر درخت خرمالو 4 تا 5 کیلوگرم ورز در سطح باغچه پخش می‌کنند و عمل شخم‌زنی را انجام می‌دهند. در حین عمل شخم‌زنی باید به این نکته توجه شود که حتماً زمان آن در اسفند ماه باشد. با توجه به این نکته که درخت خرمالو به شخم عمیق نیاز ندارد (چون اگر ریشه‌ها آسیب ببینند به‌سختی و دیر ترمیم می‌گردند)، پرورش دهندگان باید برای دو نکته ذیل اهمیت ویژه‌ای قایل شوند:

1- از کودهای پوسیده دامی استفاده شود.

2- شخم سطحی باشد.

این دو مورد از عوامل موفقیت در پرورش این گیاه محسوب می‌شود .

 

خاک باغچه

جهت پرورش درخت خرمالو حتماً باید عمل زهکشی به خوبی انجام شود. در زمانی که آبیاری باغچه صورت می‌گیرد حدود 30 تا 40 دقیقه بعد باید آب به خوبی در خاک نفوذ کرده باشد. چنانچه آب بیش از این زمان در باغچه بماند، عمل زهکشی نامطلوب بوده و باید خاک اصلاح گردد، وگرنه به مرور زمان درخت خرمالو بر اثر عدم زهکشی مناسب آسیب دیده و با ریزش برگ یا میوه و یا خشک شدن همراه می‌شود. به هر حال خاک زمین پرورش درخت خرمالو باید دارای بافت متوسط و حاصلخیز باشد و عمل زهکشی را به خوبی انجام دهد .

 

ازدیاد

درخت خرمالو از طریق تکثیر غیرجنسی کمتر کشت می‌گردد و تقریباً تمام درختان خرمالو از طریق کشت بذر خرمندی کاشته می‌شوند. خرمندی همان خرمالوی ریز است که میوه آن قابل خوردن نیست. پس از رسیدن، میوه‌ها را جمع‌آوری کرده و بذر آن‌ها را گرفته و جهت کاشت آماده می‌کنند. در آذر یا دی ماه بذر به صورت پُر (فشرده) کشت می‌گردد که پس از رفع سرما و یخبندان بذر جوانه زده و از خاک خارج می‌شود .

در سال اول، نهال رشد کرده و در سال دوم در فصل خزان یا اسفند ماه نهال با فاصله مناسب در خزانه دوم کشت می‌گردد. در سال سوم، در فصل بهار حدود 15 تا 25 فروردین ماه روی نهال عمل پیوند شکمی انجام می‌گیرد. پیوندک‌ها در سال سوم رشد می‌کنند و در پایان سال سوم در فصل خزان یا اسفند ماه قابل انتقال به زمین اصلی هستند. بهتر است پرورش دهندگان نهال پیوندی را از مکان‌های مطمئن تهیه نمایند، چون تولید نهال پیوندی تقریباً مشکل است و یکی از دلایل قیمت بالای نهال پیوندی خرمالو همین مورد است. در زمان کاشت درخت خرمالو نکات ذیل بایستی مورد توجه قرار گیرند:

1- زمان کاشت خرمالو پیوندی حدود 15 اسفند ماه است. چنانچه زودتر جهت کشت اقدام شود، احتمال بروز سرمازدگی نهال زیاد است، چون به عمل جابه‌جایی حساس است .

2- نهال پیوندی در موقع کاشت حتماً تا همان محلی که در خزانه زیر خاک بوده در محل کاشت در زیر خاک قرار گیرد. نکته قابل اهمیت این است که عمیق کاشتن نهال و سطحی کاشتن هر دو مضر است .

3- در زمان کاشت از دادن هرگونه کود حیوانی و کود شیمیایی خودداری شود. عمل تقویت از سال دوم شروع شود که بهتر است از همان ورز استفاده گردد .

4- پس از کاشت، عمل آبیاری یک نوبت انجام شود و تا نهال خرمالو جوانه نزده است، آبیاری دوم صورت نگیرد .

5- از سال دوم عمل سربرداری و هرس فرم‌دهی طی دو تا سه سال انجام گیرد .

بعد از کاشت نهال خرمالو در محل اصلی، بعد از سال دوم باید عمل کوددهی و تقویت انجام گیرد. در سال‌های بعدی باید به این نکته توجه کرد که میوه خرمالو روی شاخه‌های یک ساله است؛ یعنی در فصل خزان اگر هرسی صورت گیرد، شاخه سال قبل که محل تولید میوه است نبایستی حذف شود .

درخت خرمالو در فصل بهار به آب کمتری نیاز دارد و در فصل تابستان با گرم شدن هوا نیاز به آب بیشتری دارد .

بعضی از پرورش دهندگان از ریزش خرمالوهای تازه تشکیل شده در فصل بهار شکایت دارند که علت آن آفت یا بیماری نیست، بلکه چون درخت خرمالو به میزان زیادی گل تولید می‌کند و اگر شرایط مناسب باشد تمام گل‌ها تبدیل به میوه می‌شود، پس از تشکیل میوه چون درخت توان نگهداری و تغذیه تمامی میوه‌ها را ندارد، چنانچه درخت خوب تغذیه و تقویت نشده باشد حدود 50 درصد میوه‌ها در حالت فندقی ریزش دارد. اما چنانچه درخت خوب تغذیه و تقویت شده باشد، میزان ریزش میوه در فصل بهار کمتر است. به هر حال درخت خرمالو آن مقدار میوه را که می‌تواند تغذیه کند، نگه می‌دارد و اضافی آن ریزش دارد.

 

آفات و امراض درخت خرمالو

مگس سفيد و تريپس‌ها به پوست ميوه خرمالو صدمه زده و موجب بدرنگ شدن ميوه خرمالو می‌گردند. آبياري بيش از حد نيز موجب فاسد شدن ريشه گياه می‌گردد. حيوانات موذي مانند موش نيز به ريشه درخت خرمالو صدمه وارد می‌آورند.

زود گلدهي، ريزش محصول و ترك خوردن ميوه در اطراف كاسبرگ و آفتاب سوختگي ميوه از امراض درخت خرمالو محسوب می‌شود. ريزش ميوه پديده‌اي طبيعي در درختان ميوه ازجمله خرمالو است و در عين حال تغذيه گياه خرمالو با كود پوسيده حيواني به مقدار كافي از ريزش ميوه به نحو موثري جلوگيري می‌نمايد.

 

ارقام خرمالو

* خرمالو داراي ارقام گس astringent و غيرگسnon- astringent  است كه از نظر اندازه، شكل و مزه بسيار متفاوت هستند.

 

گرده‌افشاني باغات خرمالو

گياه خرمالو هم از طريق گرده‌افشاني و هم از طريق بكرزايي، توليد ميوه می‌نماید، ولي بر اساس مطالعات انجام شده، توليد ميوه از طريق بكرزايي، موجب ريزش مداوم محصول مي‌گردد و گرده‌افشاني عملكرد برداشت ميوه را افزايش می‌دهد و از ريزش مداوم محصول جلوگيري می‌نماید.

بر اساس مطالعات انجام شده در كشور استراليا، گرده‌افشاني از طریق حشرات به‌ویژه زنبور عسل صورت می‌گیرد و نياز به گرده‌افشاني مكانيكي نیست. بيشتر توليدكنندگان و پرورش‌دهندگان خرمالو در كشور استراليا، از گونه‌هاي خرمالو ماده استفاده می‌نمایند. زنبور عسل از نژاد اروپایي mallifera و ديگر گونه‌هاي بومي استراليايي زنبور عسل مانندTrigona spp داراي عملكرد بالايي در گرده‌افشاني هستند. با نصب كندو زنبور عسل در درون باغات خرمالو به ازاء 3 تا 2 كندو در هر هكتار می‌توان بيشترين عملكرد توليد محصول را به دست آورد. متوسط توليد خرمالو در اين كشور در هر هكتار 35 تن است. خرمالو توليد شده در استراليا به غير از مصرف داخلي به كشورهاي اروپايي، سنگاپور، تايلند و ژاپن صادر می‌گردد.

در مناطق نيمه گرمسير كشور استراليا، گلدهي درختان خرمالو 35 روز بعد از سپري شدن فصل سرما رخ می‌دهد. چنانكه فصل سرما به طور معمول تداوم يابد، بعد از 70 روز گل‌ها ظاهر می‌گردند. درجه حرارت مطلوب بين 12 تا 17 درجه سانتي‌گراد براي جوانه زدن غنچه و 27 تا 32 درجه سانتي‌گراد براي توليد غنچه مطلوب است. بعد از يك الي دو هفته از زمان توليد گل  باید گرده‌افشاني صورت ‌پذيرد. زمان گرده‌افشاني هنگامي است كه 5 الي 10 درصد شکوفه‌ها ظاهر شده باشند. زنبور عسل فقط شکوفه‌ها را مورد هجوم قرار داده و از نشستن بر قسمت‌هاي ديگر درخت خودداري می‌نماید. زمان برداشت خرمالو در كشور استراليا در ماه‌هاي آبان و آذر است.

 برداشت و انبارداري محصول خرمالو

مناسب‌ترین روش برداشت خرمالو، چيدن ميوه از درخت و هنگامي است كه سفت، رسيده و همراه با كاسه گل است.

درجه حرارت بهينه براي نگهداري محصول خرمالو صفر درجه سانتي‌گراد و رطوبت نسبي محل نگهداري ميوه خرمالو 90 تا 95 درصد است. انبارداري و حمل‌ونقل آسان خرمالو از مزيت‌هاي اين محصول است. می‌توان محصول خرمالو را بيش از سه ماه نگهداري و به بازارهاي مصرف عرضه نمود.


+ نوشته شده در  سه شنبه بیست و پنجم تیر 1392ساعت 9:46  توسط فرید  | 

خرمالو


خرمالو
بنام خدا 
مقدمه:   خرمالو با نام انگليسي Persimmon ، از ميوه هاي گرمسيري و نيمه گرمسيري  ، تك لپه اي و خزان كننده و داراي گل هاي زرد  متمايل به رنك سفيد مي باشد. توليد و تكثير ميوه از دو طريق بكرزايي و يا گرده افشاني صورت مي پذيرد. خاك هاي مناسب براي كاشت خرمالو بايد داراي قابليت نفوذ پذيري كافي بوده تا ريشه ها بتوانند بخوبي درون خاك رشد نمايند . PH يا اسيدينه خاك بين 5/6 تا 5/7 و نياز آبي آن از 6000 الي 12000 متر مكعب در هكتار در سال در نوسان مي باشد.
 در ارقام خرمالو رنگ هاي مختلف قرمز نارنجي روشن تا رنگ تيره وجود دارد و هسته داخل ميوه در حالت نارس بادامي شكل است. قطر ميوه آن از 5/1 تا 9/1 سانتي متر در اشكال گوناگون كره اي يا بشقابي و بلوطي شكل  متغير است و داراي دو گونه گس وغير گس مي باشند . ميوه هاي گس
 
تا قبل از ريخته شدن گس هستند وهنگامي كه مي رسند شيرين و نرم مي شوند . گونه هاي غير گس زماني كه كال هستند كمتر گس مي باشند و حالت گس خود را خيلي زود از دست مي دهند و درحالت رسيده سفت ميباشند. خرمالو بومي آسيا و كشور چين مي باشد و سپس به ساير نواحي آسياي شرقي برده شده و در اوائل قرن نوزدهم ميلادي به اروپا و آمريكا برده شده و كاشت و پرورش يافت.در اساطير يونان باستان به خرمالو الهه آتش يا The fire of zeuz مي گفتند .
 كاسه گل خرمالو همراه با ميوه آن چيده مي شود ولي هنگامي كه ميوه كاملاً رسيده مي شود، كاسه گل به آساني از ميوه جدا مي گردد. گونه ژاپني آن به نام كاكي KaKi (Diospynos kaki ) در حد بسيار گسترده اي پرورش مي يابد و توليد مي گردد گونه كاكي داراي بافت نسبتاً فيبري و داراي مزه شيرين و گس مي باشد ارقام چيني آن خوشمزه تر هستند و درخت آن داراي برگ هاي ضخيم مي باشد .
 خرمالو ، اين ميوه خوش رنگ و خوش طعم،داراي خواص طبي فراوان مي باشد. خرمالو سرشار از مواد كافي مانند كلسيم ،گوگرد،فسفر ، منيزيم و آهن است . خرمالو سنگ كليه را دفع مي نمايد و ناراحتي هاي گوارشي را برطرف مي كند و براي بيماران قلبي عروقي و ديابتي توصيه مي گردد . پوست ميوه خرمالو هنگامي كه كاملا رسيده باشد محتوي 4/1 ماده تانين است. خرمالو علاوه بر آنكه به صورت خام و تازه مصرف مي شود. درآجيل و ميوه هاي خشك نيز يافت مي گردد با پختن خرمالو مي توان مربا ، مارمالاد و نيز انواع شيريني جات و كيك تهيه نمود. خرمالو داراي گلوكز كم و پروتئين موجوددرآن درحد تعادل مي باشد.
از چوب درخت خرمالو كه همان آبنوس شناخته مي شود و بسيار سنگين و محكم است و مغز چوب در چندين گونه گرمسيري به رنگ سياه براق مي باشد و در صنايع منبت كاري ، معرق كاري و مبل سازي غيره كاربرد فراوان دارد.همچنين در كشورهاي اروپايي وآمريكا، چوب خرمالو از جنبه هاي اقتصادي زيادي برخوردار است و گران قيمت مي باشد.
 
           
 
 
                        جدول شماره يك : مواد مغذي موجود در يك صد گرم خرمالو
انرژي
70 كيلوكالري
هيدرات كربن
59/18 گرم
قندها
53/12 "
فيبرهاي خوراكي
6/3 "
چربي
19/ "
چربي هاي اشباع شده
                        2./ "ميليگرم
پروتئين
58/0 "
 ويتامين ريبوفلاوين  دو درصد)
02/ميليگرم
ويتامينفلايت Folate
8 انگسترم
ويتامين C ( 9 درصد )
5/7 ميلي گرم
كلسيم ( 1 درصد)
8 انگسترم
آهن ( يك درصد )
15/0 ميلي گرم
سديم
1 ميلي گرم
 
                                  منبع : فائو 
پرورش درخت خرمالو: propagation   
   گياه خرمالو آفتاب دوست مي باشدودر مناطق محصور و در مناطقي كهداراي آب و هواي خنك و معتدل با آفتاب كافي است داراي رشد و عملكرد مطلوب مي باشد و در مناطقي كه هوا كمي سرد مي باشد بايد اطراف آن محصور گردد تا از خسارات ناشي از سرما و يخ زدگي محافظت گردد و در عين حال گياهي مقاوم به سرما مي باشد. گياه خرمالو در مناطق گرم و نيمه گرم تا ­12- درجه سانتي گراد را تحمل مي نمايد ولي به سرماي زمستان نيازمند مي باشد.
 درخت خرمالو در دامنه وسيعي از خاك هاي مختلف با بافت متوسط و زهكشي مناسب و حاصلخيز و حتي در خاك هاي رسي با با فت سنگين رشد مي نمايدو در مناطقي كه اسيديته خاك بين 5/6 تا 5/7 باشد داراي رشد مطلوب مي باشد و تحمل آن نسبت به خشكي و كمي آب قابل ملاحظه است ولي آبياري آن باآب كافي،عملكرد محصول را به نحو قابل توجهي افزايش مي دهد. درخت  خرمالو داراي ريشه هاي قوي مي باشد و هنگام غرس نهال خرمالو بايد در گودالهاي عميق كاشته شود.زمان رسيدن به حداكثر محصول 7الي10 سال نياز مي باشد.
 كودهاي مغذي مورد نياز خرمالو: fertilizers need
 خرمالو به مواد غذايي كمي نياز دارد و در مناطقي كه كود گياهي در دسترس مي باشد به كود شيميايي نياز نخواهد بود ولي در صورت عدم وجود كود گياهي، ميتوان از  تركيبي از كودهاي شيميائي N-P-K به نسبت 10-10-10 استفاده نمود. كود را بايد اواخر زمستان و اوائل بهار در پاي درختان پخش نمود.
 
  آفاتوامراض درخت خرمالو:pest and dieseases
مگس سفيد و تريپس ها مي تواند به پوست ميوه خرمالو صدمه زده و موجب بدرنگ شدن ميوه خرمالو گردند. آبياري بيش از حد نيز موجب فاسد شدن ريشه گياه مي گردد. حيوانات موذي مانند موش نيز مي تواند به ريشه درخت خرمالو صدمه وارد آورند.
زود گلدهي ، ريزش محصول و ترك خوردن ميوه در اطراف كاسبرگ وآفتاب سوختگي ميوه از امراض درخت خرمالومي باشد.ريزش ميوه پديد ه اي طبيعي در درختان ميوه و خرمالو است و در عين حال تغذيه گياه خرمالو با كودهاي پوسيده حيواني به مقدار كافي مي تواند از ريزش ميوه به نحو موثري جلوگيري نمايد.
ارقام خرمالو :variety
خرمالو و داراي ارقام گس astringent و غيرگس non- astringent   مي باشد كه از نظر اندازه، شكل و مزه آن بسيار متفاوت مي باشد.
ارقام گس :
ارقام   Eureka , Hachiya وHonanRed , Sakjo وTamopan  و Triumnh ارقام گس مي باشند.
ارقام غيرگس :
Fuyu، Gesho ،Guant fuyu ،Gosho ،Imoto  وizu ،jiro    maekawajro، suruga okugosho   ارقام غيرگس مي باشند.
گرده افشاني باغات خرمالو :in persimmon orchard pollination 
 گياه خرمالو هم از طريق گرده افشاني و هم ازطريق  بكر زايي ، توليد ميوه مي نمايد ولي بر اساس مطالعات انجام شده ، توليد ميوه از طريق بكرزايي ، موجب ريزش مداوم محصول مي گرددو گرده افشاني عملكرد برداشت ميوه را افزايش مي دهد و از ريزش مداوم محصول جلوگيري مي نمايد .
بر اساس مطالعات انجام شده در كشور استراليا ، گرده افشاني توسط حشرات و عمدتاً زنبور عسل صورت گرفته و نياز به گرده افشاني مكانيكي نمي باشد. بيشتر توليد كنندگان و پرورشدهندگان خرمالو در كشوراستراليا،از گونه هاي خرمالوي ماده استفاده مي نمايند. زنبور عسل از نژاد اروپائي mallifera و ديگر گونه هاي بومي استراليايي
زنبور عسل مانند Trigona spp  داراي عملكرد بالايي در گرده افشاني مي باشند. با نصب كندوهاي زنبور عسل در درون باغات خرمالو به ازاء 3/2 كندو در هر هكتار مي توان بيشترين عملكرد توليد محصول را بدست مي آيد. متوسط توليد خرمالو در اين كشور در هر هكتار 35 تن مي باشد. خرمالوي توليد شده در استراليا به غير از مصرف داخلي به كشورهاي اروپايي، سنگاپور، تايلند و ژاپن صادر مي گردد.
در مناطق نيمه گرمسير كشور استراليا، گلدهي درختان خرمالو 35 روز بعد از سپري شدن فصل سرما رخ مي دهد و چنانكه فصل سرما بطور معمول تداوم يابد ، بعد از 70 روز گل ها ظاهر مي گردند. درجه حرارت مطلوب بين 12 تا 17 درجه سانتي گراد براي جوانه زدن غنچه و 27 تا 32 درجه سانتي گراد براي توليد غنچه مي باشد. بعداز يك الي دو هفته از زمان توليد گل گرده افشاني صورت پذيرد. زمان گرده افشاني هنگامي است كه 5 الي 10 درصد شكوفه ها ظاهر شده باشند و زنبور عسل فقط شكوفه ها را مورد هجوم قرار داده و از  نشستن بر قسمتهاي ديگر درخت خودداري مي نمايد.زمان برداشت خرمالو در كشور استراليا در ماه هاي آبان و آذر مي باشد.
برداشتوانبارداري محصول خرمالو:havesting and storage
مناسب ترين روش برداشت خرمالو،چيدن ميوه از درخت و هنگامي كه سفت رسيده همراه با كاسه گل آن است.
درجه حرارت بهينه براي نگهداري محصول خرمالو صفر درجه سانتي گراد و رطوبت نسبي محل نگهداري ميوه خرمالو بايد 90 تا 95 درصد باشد. انبارداري و حمل ونقل آسان حرمالو از مزيتهاي اين محصول مي باشد كه مي توان براي بيش از سه ماه نگهداري و به بازارهاي مصرف عرضه نمود.
 فرآوري و بازاريابي خرمالو: and marketing processing  
خرمالو بيشتر بصورت تازه خوري به  مصرف مي رسد و امروزه مي توان  با خشك كردن، فريز نمودن ، پختن و كنسرو آن را فرآوري نمود.جهت از بين بردن مزه گس خرمالوو پيش رس نمودن آن به هنگام انبارداري از گاز اتيلين و گاز co2 استفاده مي نمايند و اين در حالي است كه ميوه تازه و با طراوت  مي ماند.
آينده و بازار يابي محصول خرمالو در بازارهاي جهاني بستگي به توليد ارقام مرغوب و بسته بندي مناسب  جهت صادرات آن دارد.
 كاشت و پرورش خرمالودرايران: 
   سطح زيركشت باغات خرمالو در سال 89 در ايران برابر 1168 هكتار و  مجموع توليد آن 12956 تن بوده است. عملكرد باغات خرمالو در هر هكتار 14163 كيلوگرم مي باشد
 در ايران خرمالو را به پايه وحشي آن كه خرمندي ناميده مي شود پيوند مي زنند و همچنين مي توان با قلمه زدن آن را تكثير نمود. براي غرس نهال خرمالو آن را در ارتفاع يك متري از سطح زمين مي كارند و اين در حالي است كه نهال خرمالو داراي 4 الي 5 جوانه باشد و پيش از فصل بهار حدود 30 الي 50 درصد شاخه هاي آن را هرس مي نمايند .ارتفاع درخت خرمالو در حدود 8 تا 12 متر مي گردد.
 بر طبق جدول شماره سه ، كاشت و پرورش خرمالو و توليد آن به عنوان يك محصول مهم باغي در ايران و جهان از قدمت چنداني برخوردار نمي باشد . در سال 1970 ميلادي توليد خرمالو در ايران 25 تن بوده است و توليد محصول آن طي 40 سال اخير در مقايسه با ديگر كشورهاي عمده توليد كننده خرمالو بسيار ناجيز مي باشد.
 در ايران تنوع ژنتيكي در 22 نمونه خرمالو (كاكي) و 7 نمونه مربوط به گونه هاي (لوتوس و ويرجينانا) وجود دارد. ميوه هاي اين گونه ها  گرد، بلوطي و قلبي شكل مي باشند. ديگر ارقام خرمالو در ايران رقم فوي كاكي fuykaki مي باشد . ميوه هاي آن مدور و تقريبا بزرگ مي باشد واز نظر طعم و مزه از ارقام مرغوب خرمالو محسوب مي گردد.
رقم ژاپني ايراني يا رقم هيداتان ناشي كه از ارقام گس مي باشد و ميوه آن مكعبي شكل و تيپ درخت آن گسترده است.
همچنين رقم زاپني هاشياكي كه داراي طعم خاص مي باشد و داراي ميوه هاي گرد و مايل به زرد است و مي توان براي مدت طولاني انبار نمود.
خرمالوي وحشي يا رقم خرمندي كه به عنوان پايه استفاده مي گردد و تيپ درخت آن uprighte  يا ايستاده مي باشد و ميوه هاي آن ريز است ولي مقاومت خوبي در خاك هاي فقير و غير حاصلخير دارد.
جنبه هاياقتصادي توليد چوب خرمالو:
 چوب خشك خرمالو در صنايع منبت كاري و معرق كاري  و صنايع مبل سازي استفاده مي گردد و قيمت هر كيلو از آن 15000 تومان است كه بيشتر خريدآن به صورت توافقي از باغداران انجام مي گردد و اين در حالي است كه قيمت هر كيلو چوب خشك گردواز قرار كيلويي 1500 تومان و قيمت هر كيلو چوب خشك نارنج هر كيلو 600 تومان ، افرا و سنجد نيز از قرار كيلويي  400 تومان مي باشد كه مورداستفاده اين چوبها مانند چوب خرمالو در منبت كاري و معرق كاري مي باشد. در اين مقاله مختصري در مورد وضعييت توليد چوب از جنگلهاي ايران بحث مي نماييم.
وضعيت توليد چوب از جنگلها و زراعت چوب:
 بر طبق آمار و ارقام سازمان جنگلها، مراتع وآبخيزداري كشور،در ايران هر سال 12 ميليون متر مكعب چوب مصرف مي گردد كه از اين مقدار پنچ ميليون متر مكعب از جنگل هاي خزر،زاگرس وارسباران    توليد مي گردد و در نتيجه ايران با كمبود 7 ميليون متر مكعب چوب در سال  روبرو مي باشد كه براي تامين اين كسري ، راهي بجز توسعه زراعت چوب وجود ندارد. بر اساس اين امارها،هر هكتار جنگل،در طول سال مي تواند 5/2 متر مكعب چوب توليد نمايد كه با زراعت چوب مي توان اين مقدار را به 20 متر مكعب در سال رساند و كشور در توليد چوب به خود كفايي برسد.در حال حاضر تنها 150 هزار هكتار از سطح كشور ( بدون احتساب درختان كاشته شده در قالب طرح طوبي كه 55 هزار هكتار را شامل مي شود) زيركشت جنگل هاي دست كاشت توليدي ( زراعت چوب ) قرار دارد كه از اين ميزان 55 هزار هكتار در استان هاي شمالي كشور (5000 هكتار اكاليپتوس ، 50 هزار هكتار صنوبر) و 95هزار هكتار در استانهاي خارج از شمال (25هزار هكتاراكاليپتوس و70هزار هكتار صنوبر) واقع شده است. برابر قانون برنامه توسعه ، بايد تا پايان برنامه پنچم، 150 هزار هكتار از اراضي كشور ، زير زراعت چوب برود و اين در حالي است كه به ازاء هر هكتار درخت كاري ، يك شغل مستمر و پايدار در كشور ايجاد مي شود. در جنگل هاي استان فارس بيشتر  چوب صنوبر از جنگل ها برداشت شده و به فروش مي رسد.
 كمبود چوب در ايران، پيامدهاي ناگواري داشته است ،زيرا كه با كمبود چوب در كشور ، بالا رفتن قيمت آن در بازارهاي داخلي و در نتيجه قاچاق چوب از جنگل هاي طبيعي كشور  منجر مي گردد و همچنين تمايل به واردات غير قانوني چوب خارج از مرزهاي ايران و ورود چوب هاي آلوده به آفات و بيماريها را سبب مي گردد.
از مشكلات ديگر صنعت چوب ايران،دوري از مراكز توليد چوب به كارخانجات و مراكز فرآوري آن است .احداث كارخانه هاي فرآوري چوب در مجاورت مزارع توليد چوب از راهكارهاي اساسي براي حل اين معضل مي باشد.  
وضعيت توليد خرمالو دراستان فارس :
   در استان فارس سطح زيركشت باغات خرمالو 273 هكتار و مجموع توليد 4850 تن و عملكرد 15420 كيلوگرم درهر هكتار مي باشد. در شهرستان جهرم،سطح زير كشت باغات خرمالو 85 هكتار و بيشتر رقم قصرالدشتي در سال 90 بوده است و پيوسته در حال افزايش مي باشد و باغداران اين شهرستان ترجيح مي دهند  با غرس نهال خرمالو،آن را جايگزين باغات مركبات نمايند زيرا كه در مقايسه با مركبات ، نياز آبي درخت خرمالو بسيار كمتر مي باشد و در عين حال، عملكرد باغات خرمالو و صرفهاقتصاديآن بسيار بيشتر است .از هر هكتار باغ خرمالو بطور متوسط 25 تن محصول توليد مي گردد.
 
جدول شماره دو: پنج كشور عمده توليد كنندهخرمالو در جهان در 2007
واحد : تن
نام كشور
توليد
چين
232000
كره شمالي
3956000
ژاپن
2448000
برزيل
1598000
 جمهوري آذربايجان
1284000
                                         منبع:فائو    
 
جدول شماره سه : كشورهاي عمده توليد كننده خرمالو در جهان طي سال 1970 الي 2005 ميلادي
واحد : تن         
نام كشور
1970
1990
1995
2000
2005
چين
457341
640230
985803
1615797
1837000
كره شمالي
30310
95758
194585
287874
250000
ژاپن
342700
285700
254100
278800
230000
برزيل
21659
46712
51685
63300
150000
ايتاليا
59600
68770
61300
42450
51332
فلسطين اشغالي
-
17200
11000
14000
40000
زلاند نو
-
972
1600
1200
1300
ايران
25
925
1000
1000
1000
استراليا
-
329
640
650
650
مكزيك
-
275
274
450
450
                                منبع : وزارت كشاورزي آمريكا
 
                        
عملكرد توليد محصول خرمالو در كشورهاي  استراليا  و زلاند نو در 2009 :
استراليا از كشورهاي پيشگام در توليد خرمالو در جهان است و براساي مطالعاتي كه در منطقه كويينز اين كشور انجام گرفته است ، از هر هكتار باغ خرمالو بطور متوسط 40 تن خرمالو و رقم كاكي برداشت مي گردد. اين باغات با سيستم داربست  palmet احداث گرديده است و هر اصله درخت  120 عدد ميوه توليد نموده و درآمد سرشاري را نصيب توليد كنندگان اين محصول مي نمايد.
كشور زلاند نو نيزاز توليد كنندگان محصول خرمالو در جهان مي باشد. متوسط عملكرد باغات خرمالو معادل 35 تُن و قيمت هر كيلو، 2/1 دلار در خرده فروشي ها مي باشد.
 كشور هاي استراليا وزلاند نو هر كدام باايجاد ايستگاههاي تحقيقاتي در كشورهاي خود و سرمايه گذاري گسترده اي در امر تحقيقات جهت توليد وافزايش محصول خُرمالو و همچنين در زمينه فرآوري آن اختصاص مي دهند.
جدول شماره چهار : سطح زير كشت محصول خرمالو در كشورهاي عمده توليد كننده آن از سال 1961 تا 2000
 
سال توليد
1961
1965
1970
1975
1980
1985
1990
1995
2000
مجموع جهاني
381/122
491/148
611/188
062/188
432/154
055/239
057/212
712/231
974/312
چين
230/76
240/100
270/140
380/145
684/110
119/191
992/162
568/169
400/242
ژاپن
700/36
300/38
900/35
900/31
400/29
800/29
500/29
000/28
000/30
كره
2346
2661
5192
3724
6950
9838
581/13
009/25
821/30
ايتا ليا
 
4600
4100
3800
3500
3300
3313
3055
2878
2648
برزيل
2500
3185
3444
3551
4051
3692
3960
4819
5500
فلسطين اشغالي
 
 
 
 
400
1200
1300
800
1000
زلاند جديد
 
 
 
 
 
 
488
428
380
                                                  منبع : فائو      
                                       
 
جدول شماره پنج : توليد جهاني خرمالو در كشورهاي عمده توليد كننده از سال 1961 تا سال 2000
واحد : تن                                                                                                                                                                      
سال توليد
1961
1965
1970
1975
1980
1985
1990
1995
2000
مجموع جهاني
079/990
915/978
635/911
607/908
198/968
165/186/1
871/156/1
987/156
607/335/2
چين
250/497
997/516
341/457
842/530
638/566
945/690
230/640
803/985
754/655/1
ژاپن
500/393
400/346
700/342
200/265
700/289
700/285
100/254
100/254
000/286
كره
271/13
510/23
310/30
890/20
837/3
031/97
758/95
585/194
846/273
ايتاليا
740/70
000/72
600/59
000/60
000/61
200/56
770/68
300/61
907/41
برزيل
740/700
000/72
600/59
000/60
100/61
200/56
770/68
300/61
61000
فلسطين اشغالي
 
 
 
 
3400
8100
200/17
000/11
13800
زلاند جديد
 
 
 
 
 
 
972
1600
1200
منبع :فائو
جدول شماره شش : سطح زير كشت ( هكتار ) توليد (تن ) و متوسط قيمت خرمالو به ازاء هر كيلوگرم به نرخ ارز ( اسپانيا ) پزتا و يورو  واحد پول اروپايي
                                سال
 توليد
1961
1965
1970
1975
1980
1985
1990
1995
2000
مجموع زير كشت
6
24
50
73
212
253
330
615
640
مجموع توليد
81
310
640
1098
3185
3800
5000
8000
300/11
درصد بازار داخلي اسپانيا
6/50
1/66
9/41
2/54
5/45
5/23
3/34
2/22
8/20
درصد بازار خارجي
4/49
9/33
1/58
8/45
5/54
5/76
7/65
8/77
2/79
قيمت هر كيلوگرم خرمالو
به نرخ پول اسپانيا
48
48
68
61
40
31
67
33
40
قيمت هر كيلو گرم خرمالو
به يورو
29/0
29/0
41/0
37/0
24/0
19/0
40/0
20/0
24/0
 
                                                منبع:فائو
 نرخ رسمي و دولتي هر يورو واحد پول اروپايي در ايران معادل 18000 ريال و نرخ دولتي هر پزتا واحد پول اسپانيا معادل 250 ريال مي باشد.
سرانه مصرف ميوه در ايران:
براساس منابع آمار سازمان خواربار و كشاورزي fao ، سرانه مصرف ميوه در جهان 80 كيلوگرم و در ايران 220 كيلوگرم است كه اين آمار نشان مي دهد  مردم ايران از پُر مصرف ترين كشورهاي جهان در مصرف انواع ميوه جات مي باشند.
  
 
رغبت تو درانجام كار محال و نشدني،ناداني است.
 
                                    علي(ع)                                                         
 
 
 
منابع:
                                                    Persimmon- wikipedia,the free encyclopedia
Persimmon definition from answers.com      


 The Top 5 producing country of persimmon
                                                                  
     
 
+ نوشته شده در  سه شنبه بیست و پنجم تیر 1392ساعت 9:28  توسط فرید  | 

مجموعه پس زمــینه های زیبا و دیدنی از توت فرنگی

+ نوشته شده در  شنبه چهارم خرداد 1392ساعت 13:29  توسط فرید  | 

مجموعه پس زمــینه های زیبا و دیـدنی با موضــوع انـگـــور!

+ نوشته شده در  شنبه چهارم خرداد 1392ساعت 13:26  توسط فرید  | 

ستورالعمل اجراي معاونت توليدات گياهي براي اعتبار تخصصي طرح اجراي طرحهاي توسعه تبديل زمينهاي شيبدار ب

دستورالعمل اجراي معاونت توليدات گياهي براي اعتبار تخصصي طرح اجراي طرحهاي توسعه تبديل زمينهاي شيبدار به باغات ( به ويژه زيتون ) … در سال 1390 http://agron.agri-jahad.ir/portal/File/ShowFile.aspx?ID=a11c07d9-df12-40ca-bcc2-d03ede66f2af
+ نوشته شده در  دوشنبه سی ام بهمن 1391ساعت 8:46  توسط فرید  | 

ستورالعمل اجراي معاونت توليدات گياهي براي اعتبار تخصصي طرح اجراي طرحهاي توسعه تبديل زمينهاي شيبدار ب

ستورالعمل اجراي معاونت توليدات گياهي براي اعتبار تخصصي طرح اجراي طرحهاي توسعه تبديل زمينهاي شيبدار به باغات ( به ويژه زيتون ) … در سال 1390 http://agron.agri-jahad.ir/portal/File/ShowFile.aspx?ID=a11c07d9-df12-40ca-bcc2-d03ede66f2af
+ نوشته شده در  دوشنبه سی ام بهمن 1391ساعت 7:55  توسط فرید  | 

دستورالعمل احداث،نگهداری،اصلاح وجایگزینی باغات مركبات





وزارت جهاد كشاورزي

معاونت امور توليدات گياهي

دفتر امور ميوه ها



دستورالعمل احداث،نگهداری،اصلاح وجایگزینی باغات مركبات











به نام خدا

مقدمه :
پرورش مركبات در جنوب چين و هندوچين بويژه جنوب ويتنام از 2400 سال پيش از ميلاد مسيح آغاز شده است بطور كلي ممالك آسياي شرقي بخصوص ويتنام و نواحي جنوب چين را موطن اصلي تيره مركبات ميدانند. بنا بر نشانه هاي تاريخي عبريها ميوه مركبات را در دوره بابليان درحدود قرن ششم قبل از ميلاد ميشناختند سوينگل ( Swingle ) و عده ديگري معتقدند كه نواحي جنوبي عربستان منشاء مركبات بوده و فون فريمل حدس ميزند كه بذور بادرنگ (Citrus medica )Citron كه در خرابه هاي نپور ( Nippur ) در بين النهرين پيدا شده متعلق به هزاره چهارم قبل از ميلاد ميباشد . از سواحل جنوبي درياي مازندران بعنوان مركز ثانوي انتشار مركبات نام برده ميشود. گفته ميشود كه مصريان حدود 1500 سال قبل ازميلاد ميوه مركبات را ميشناختند تجارت بين مصر ، جنوب عربستان و فلسطين ممكن است نقشي در پراكندگـــي گونه هاي مركبات داشته باشد.

تاريخچه مركبات در ايران نيز داستاني قديمي بوده وچنين اظهار نظر شده است كه اولين ميوه شناخته شده از جنس مركبات بوسيله انسان بالنگ و يا بادرنگ بوده كه براي اولين بار در حدود 350 سال قبل از ميلاد مسيح در منطقه شوش خوزستان وجود داشته و نوشته هاي باقيمانده از يك كتاب يوناني كه در حمله اسكندر به ايران همراه او بود مويد اين مطلب است و از اين ميوه به نام سيب ايرانPom de medi نام برده شده است .

توليد مركبات در جهان امروز از اهميت بسزائي برخوردار است يكي از منابع بسيار مهم توليد ثروت ، مبادلات تجاري و اشتغال بكار ساكنين حدود125 كشور مركبات خيز جهان شده است .

مركبات يكي از با صرفه ترين ميوه ها براي توليدكنندگان آن ميباشد زيرا تا آنجائي كه شرايط آب وهوا اجازه ميدهد غير مركبات چيز ديگري بچشم نميخورد . مركبات امروزه در جهان جنبه صنعتي بسيار مهمي را حائز گرديده و منبع پردرآمدي براي كشورهاي توليدكننده آن ميباشد . البته چند گونه مركبات از نظر اقتصادي حائز اهميت بيشتري بوده كه عبارتند از انواع پرتقال ، انواع گريپ فروت ، انواع نارنگي انواع ليمو و لايم كه بصورت ميوه تازه ، آب ميوه ، شيره تغليظ شده مورد مصرف قرار ميگيرند و از پوست و دانه آنها روغن مركبات و اسانس استخراج ميگردد كه مصارف طبي دارد . از تفاله باقيمانده غذاي بسيارمقوي براي دام تهيه ميگردد.










دستورالعمل كاشت، داشت وبرداشت مركبات



الف-اصول احداث باغ وكاشت


شرح عملیات
توصیه های فنی

درجه حرارت
رشد اكثر گونه هاي مركبات دردرجه حرارت پائين تر از 12.8درجه سانتي گراد متوقف ويا خيلي كند ميشود مطلوبتریندما برای کشت و پرورش مرکبات 27-18 درجه سانتیگراد است دماي بالاي 45درجه سانتي گرادبه ميوه وبرگهاي ارقام حساس به گر ما مانند پرتقال واشنگتن ناول ونارنگي ساتسوما آسيب شديدي وارد ميكند.

بادشکن
از سرو زربین و کاج به عنوان بادشکن استفاده می شود.



آزمون خاک (در عمق 30-0 و 60-30 سانتیمتر )
خاک PH
مناسبترین بین 7-5/5 است

خاک Ec
بایستی کمتر از 1.5میلی موس بر سانتی متر باشد

بافت خاک
شنی لومی، بهترین بافت خاک برای مرکبات است

عمق خاک
خاک عمیق (1متر) بدون لایه های محدود کننده با نفوذ پذیری بالا

عناصر ماکروومیکرو
تجزیه خاک و تعیین عناصر مورد نیاز و جبران کمبود آنها در خاک

نهال سالم، اصیل و استاندارد از نهالستانهای معتبر و گواهی شده
پایه
ترویر سیترنج، سیتروملو ، پونسیروس ، نارنج،راف لمون ،فلائينگ دراگون،بكرائي،مكزيكين لايم،كلئوپاترا،ماكروفيلا،ولكامريانا

پیوندک
پرتقالها شامل تامسون ناول، واشنگتن ناول، مارس والنسيا،اوليندا والنسيا و خونی به عنوان ارقام تازه خوری و پرتقالهای مارس، سالوستیانا،، محلی، پاین اپل و پارسون براون به عنوان ارقام تبدیلی .

نارنگی های شامل انشو، کلمانتین، پیچ ، یونسی ( پونکن)،اورلاندوتانجلو،مينئولاتانجلو،كارا،كينو،دانسي

ليموهاشامل ليموآب شيراز،ليمو شيرين،ليسبون لمون،اوركا لمون،مايرلمون

گريپ فروت شامل ربي استار،ردبلاش،مارش سيدلس،روبي رد

زمان مناسب پیوند
اوايل ارديبهشت تااواسط خرداد واواخرشهريورتا اوايل مهر

فاصله کاشت
پرتقال ها
4´6تا6´7 متر

نارنگی ها
4´5تا 4´6متر

ليموشيرين وگريپ فروت
8×8

ليمو ترش
10×8يا10×12

ردیف ها به صورت شمالی جنوبی باشد





نحوه کاشت




مناطق ساحلی
در این مناطق، به علت بافت سبک خاک، اصلاح خاک با افزودن مواد آلی صورت می گیرد



مناطق دشت




و در مناطق دشت به علت بافت سبک خاک، اصلاح آن با استفاده از ماسه کاشت نهال در ارتفاع30 سانتیمتری از سطح زمین (بعد از نشست خاک) صورت می گیرد

مناطق کوهپایه ای
در این مناطق، به علت جلوگیری از فرسایش خاک، تراس بندی و سپس کاشت نهال انجام می شود

زمان کاشت
بهترین زمان کاشت 15مهر تا اواخر آبان و همچنین دراسفند ماه می باشد.

گودال كاشت
بسته به نوع خاك به عمق100-50سانتي متروقطريك مترحفرميشود

ترکیب خاکی مورد استفاده در گودال کاشت
خاک باغچه، کود دامی پوسیده و ماسه رودخانه ای شسته به نسبت مساوی 1:1:1 با یکدیگر مخلوط و در گودال ریخته شود .

سیستم آبیاری
سیستم آبیاری قطره اي وتامين آب مورد نيازباكيفيت مناسب









ب-داشت (اصلاح تغذيه ومديريت باغ)


شرح عملیات
توصیه های فنی

هرس
هرس فرم
در ارتفاع 100-80 سانتیمتر بالای سطح خاک سربرداری انجام و 4-3 انشعاب نگهداشته می شود. اولین انشعابات در ارتفاع 60 سانتیمتری از سطح زمین باشد.

هرس اصلاحی
حذف شاخه های خشکیده، آفت زده و نرکها و حذف تنه جوش ها و پاجوشها

هرس جوان سازی
انجام عملیات هرس برای درختان بالای 20 سال در انشعابات اصلی درخت.

حذف پاجوش
در مرحله تولید نهال، پس از غرس نهال در زمین اصلی و همچنین در مراحل بعدی داشت باغ صورت می گیرد.

زمان مناسب هرس
بهترین زمان، اسفند ماه است .

تبدیل باغات
تغییر رقم غیر تجارتی
قطع انشعابات اصلی و انجام پیوند تاجی روی آنها ( Top Work )

زمان مناسب
اردبیهشت ماه مناسب ترین زمان است .

انجام آزمون خاك و برگ
نمونه برگ از برگهای 4 الی 7 ماهه شاخه های غیر بارور برداشت می شود. نمونه خاک را 4 ماه قبل از کود دهی تهیه می کنیم یعنی حدوداً از شهریور تا آذر ولی بهترین زمان پس از برداشت میوه است .

کودهای شیمیای
ماکرو
نوع کود
سولفات آمونیم
فسفات آمونیم
سولفات پتاسیم

زمان مصرف
نیمی در اردیبهشت و نیمی دیگر در اسفندماه
نیمه دوم اسفندماه
نیمه دوم اسفندماه

میزان مصرف
سن درخت´ 200گرم
سن درخت´ 50 گرم
سن درخت´ 100 گرم



میکرو


نوع کود
سولفات منیزیم
سولفات روی
-

زمان مصرف
اسفند ماه
اسفند ماه
-

میزان مصرف
سن درخت´ 50 گرم
به ازاي هر درخت250-200گرم
-

نحوه مصرف
به دو صورت چالکود یا پخش سطحی و زیر و رو کردن خاک انجام می شود (به فاصله 50 سانتیمتر از تنه درخت به سمت آب چکان درخت، کوددهی صورت می گیرد)

کودهای دامی
زمان مناسب مصرف
هر سه سال یک بار (اواخر زمستان)

شیوه صحیح مصرف
30-20 تن در هکتار در ناحیه فعالیت ریشه با خاک مخلوط گردد. ترجیحاً چالکود بدین ترتیب که شیاری به عمق 20 سانتی متر در بیرون از آبچکان درخت ایجاد و کود ریخته شود .

کودهای آلی و سبز
زمان مناسب مصرف
کشت در شهریور ماه

شیوه صحیح مصرف
کشت شبدر در بین ردیف ها و برگرداندن آن در اواخر پاییز قبل از بروز سرما

سیستم آبیاری
آبیاری قطره ای

سیستم آبیاری میزان آب مصرفی در واحد سطح
- برای درختان کمتر از 3 سال 424 تا 1540 متر مکعب در هکتار

- برای درختان 3 تا6 سال 742 تا 2695 متر مکعب در هکتار

- برای درختان 6 تا9 سال 954 تا 3465 متر مکعب در هکتار

- برای درختان بیشتر از 9 سال 1060 تا 3850 متر مکعب در هکتار

- توصيه آبي بالا براي منطقه شمال كشور ميباشد

دور آبیاری

به علت تنوع ظرفیت نگهداری آب در خاکهای باغات مركبات و نیز پراکندگی مکانی و زمانی بارندگی و میزان تبخیر و تعرق، نمی توان دور ثابتی را توصیه کرد راهکار نسبتاً صحیح این است که در روزهای فاقد بارندگی، زمانی که تانسیومتر نصب شده در عمق توسعه ریشه، مکش خاک را 40 تا 50 سانتی متر بار نشان داد اقدام به آبیاری کنیم .


























ج-داشت (مبارزه با بيماري ها )


شرح عملیات
توصیه های فنی

نوع بیماری
پوسیدگی قهوه ای میوه و مرکبات
بیماریهای قارچی پس از برداشت میوه مرکبات
بیماریهای ویروسی،شبه ویروسی و مایکوپلاسمایی
بيماريهاي ويروئيدي و اگزوكورتيس آنتراکنوز







مبارزه مکانیکی
هرس تاج پایین درختان تا ارتفاع 45 سانتیمتری از سطح خاک، کنترل علف هرز سطح باغ و پای درختان مرکبات و جلوگیری از ماندابی شدن سطح خاک با ایجاد زهکش مناسب از روشهای مبارزه مکانیکی است .
چیدن میوه با قيچی مخصوص برداشت، جلوگیری از زخمی شدن میوه در زمان برداشت و حمل به انبار جمع آوری میوه در زمانی که سطح روی میوه ها خشک باشند. استفاده از انبارهای خنک و با تهویه مناسب جهت نگهداری میوه با دمای مناسب.
تهیه بذر و پیوندک از منابع مطمئن و سالم، حذف و امحاءدرختان آلوده و مشكوک، استفاده از نهالهای سالم و گواهی شده در احداث باغ
ضدعفونی ادوات باغبانی با واتيكس وبا محلول هیپوکلریت سدیم به نسبت 10- 5 درصد استفاده از منابع پیوندک سالم و مطمئن و حذف درختان آلوده مخصوصاً در پایه های حساس سه برگچه ای، نظير پونسيروس و سيترنج
حذف شاخه های خشک، برگها و میوه های آلوده ریخته شده در پای درخت





مبارزه شیمیایی
مقدار،

نوع سم و زمان مناسب
قارچکش اکسی کلرور مس به نسبت 3 در هزار با محلول بر دو به نسبت یک درصد در اواخر شهریور
استفاده از واکس های مناسب، استفاده از قارچکش تکنو به نسبت يك در هزار پس از برداشت میوه و قبل از انبار نمودن




-




-
در صورت لزوم بعد از انجام هرس، مصرف قارچ کش اکسی کلرورمس به نسبت 5-3 در هزار یا محلول بر دو به نسبت 2-1 درصد

سایر
-
-
-
-
تقویت درخت، کنترل علف هرز









د – داشت (مبارزه با علفهاي هرز)






نوع علف هرز
پهن برگهای دائمی نظير کنگروحشی، پیچک صحرایی، بارهنگ، تمشک، گزنه، پنیرک، و... و باریک برگهای دائمی نظیر مرغ، اويارسلام، نی ، آقطی و ....
پهن برگهای یکساله نظیر تاج خروس وحشی، دوابی، هفت بند، خرفه، گندمک و ... باریک برگهای یکساله نظیر دم روباهی کشیده، پنجه مرغی ، سوروف ، چسبک و ....



مبازره مکانیکی
روتیواتورزدن، علف تراشی ، وجین دستی ، شخم زدن بین خطوط کاشت در پائیز و زمستان و کشت شبدر در شهریور ماه
روتیواتور زدن، غلف تراشی، وجین دستی، شخم زدن ، کشت شبدر در شهریور ماه



مبارزه شیمیایی


مقدار، نوع سم و زمان مناسب
استفاده از علف کش گلایفوزیت یا رانداپ در دو نوبت در اواخر بهار و اوایل پاییز به نسبت 10-7 در هزار زمانی که پوشش گیاهی به ارتفاع رشدی مناسب و قبل از گلدهی رسیده باشد.
استفاده از علف کش گراماکسون یا پاراکوات با نسبت 5-3 در هزار در فصول بهار و پائیز زمانی که پوشش گیاهی به ارتفاع 30-20 سانتیمتری رسیده باشد.











هـ-داشت (مبارزه با آفات )


ردیف
نوع آفت
مبارزه مکانیکی
مبارزه شیمیایی

مقدار، نوع سم و زمان مناسب
سایر

(بیولوژیکی، تلفیقی و...)

1


شپشک سپردار

قهوه ای مرکبات


-
در سمپاشی زمستانه، از روغن به نسبت 5/1-1 درصد استفاده می کنیم..

در سمپاشی تابستانه، استفاده از روغن به نسبت 75/0- 5/0 درصد به همراه حشره کش اتیون 2در هزار یا سایر سموم فسفره استفاده می شود. در صورت وجود آلودگی، سمپاشی به صورت لکه گیری در اواخر شهریور ماه صورت می گیرد.


-



2


بالشتک مركبات


هرس کامل داخل درخت (حذف شاخه های زائد و نرک)
سمپاشی زمستانه با روغن به نسبت 5/1 -1درصد صورت می گیرد.

در سمپاشی تابستانه ، از روغن به نسبت 5/0-75/0 درصد همراه حشره کش دورسیان، گوزاتیون یا آدمیرال به ترتیب به نسبتهای (2،2 و 7/0 در هزار) استفاده می شود . در صورت وجود آلودگی، سمپاشی به صورت لکه گیری در اواخر شهریور ماه صورت می گیرد .


کفشدوزک کريپت

3


شپشک آرد آلو مرکبات


هرس داخلی درخت (حذف شاخه های زائد و نرک )
سمپاشی زمستانه با روغن به نسبت 5/1-1 درصد صورت می گیرد .

در سپاشی تابستانه ، از روغن به نسبت 75/0-5/0 درصد همراه حشره کش دورسبان یا گوزاتیون به نسبت 2درهزار استفاده می شود. در صورت وجود آلودگی، سمپاشی به صورت لکه گیری در اواخر شهریور ماه صورت می گیرد.
کشفدوزک کريپت

(ترجیحاً از این روش مبارزه استفاده شود.)

4


شپشک استرالیائی
هرس داخلی درخت (حذف شاخه های زائد و ترک )
سم مالاتیون به نسبت 2 در هزار همراه با روغن ولک به نسبت 75/0-5/0 درصد استفاده می شود .

در صورت وجود آلودگی در زمستان ، مصرف روغن 5/1-1 درصد (بدون کاربرد حشره کش) صورت می گیرد.
کفشدوزکNovius

(ترجیحاً از این روش استفاده شود.)

5


کنه قرمزمرکبات


کنترل علف هرز باغات
در صورت وجود آلودگی همراه با سمپاشی زمستانه، تابستانه و اواخر شهریور ماه ، استفاده از کنه کش نئورون 5/1-2 درهزار یا اورتوس و یا نیسورون 5/0 در هزار توصیه می گردد. ضمناً در سمپاشی زمستانه کنه کش نیسورون بعلاوه روغن 2-5/1در هزار یا زینب 2 درهزار توصیه می گردد .


-

6
کنه نقره ای یا زنگار مرکبات
کنترل علف هرز باغات
با مشاهده اولین آلودگی در اواخر خرداد و اوایل پائیز سمپاشی با یکی از کنه کش های موجود نظیر آبامکتین (ورتیمک) به میزان 2/0 در هزار با سان مایت 5/0 در هزار با نئورون 5/1-2 در هزار یا زینب 2 در هزار توصیه می شود .


-

7
لارومینوز برگ مرکبات (در نهالستان و باغات جدید الاحداث)
ایجاد تونلهای توری ایزوله برای خزانه های تولیدی
به فاصله هر 10 روز یک بار از زمان شروع فعالیت تا اواسط مهر ماه حشره کش کونفیدور، به نسبت 5/0 در هزار با آبامکتین 5/0 در هزار پس از مشاهده فعالیت لارومینوز برگ مرکبات توصیه می گردد.




-

8
لیسک و حلزون
کنترل علف هرز، زدن روتیواتور بين خطوط کاشت
سمپاشی سطح باغ با سم سوین به نسبت 5 در هزار پس از اولین بارندگی شهریور ماه استفاده از طعمه مسموم متالدئید در اسفند ماه و اولیل فروردین با مشاهده راب بالغ توصیه می شود.
کنترل علف هرز همراه با تله جاذب با استفاده از ماءالشعیر ، رها سازی ماکیان در سطح باغ
























و-برداشت محصول


شرح عملیات
توصیه های فنی

زمان مناسب
بهترین شاخص زمان رسیدن و برداشت مرکبات میزان مواد جامد قابل حل یا Tss است که این میزان را نسبت به اسید قابل تیتر يا TA می سنجند حداقل نسبت Tss/TA در هنگام رسیدن میوه برای پرتقال 7-6 و نارنگی ها 8-7 بایستی باشد .

















شیوه صحیح برداشت
1) تا حد امکان سعی شود برداشت محصول در ساعات خنک روز انجام شده و امکان نگهداری میوه در سایه تا زمان انتقال از باغ به انبار یا بازار فراهم شود.

2)میوه های مرکبات ترجیحاً به وسیله قیچی باغبانی مخصوص (نوک گرد) برداشت شود.

3)در نواحی مرطوب که پوسيدگی پنی سیلیومی رایج است سعی شود میوه ها با قیچی برداشت شود .4) بارندگی در طول برداشت و یا بعد از برداشت سبب تولید ضایعات کپک زده شده، بنابراین تا حد ممکن میوه هادر شرایط خشک برداشت شود. 5) در موقع برداشت میوه ها به منظور جلوگیری از ایجاد زخم در سطح پوست، کارگران باید دارای ناخن های کوتاه بوده و از دستکش استفاده نمایند. 6) از مخلوط کردن میوه هایی که قبل از برداشت روی خاک افتاده با میوه های تازه چیده شده خودداری شود. این میوه ها باید به طور جداگانه جمع آوری و از ورود آنها به انبار جلوگیری شود . 7) در تابستان جعبه های پر شده را مقداري مرطوب نموده تا علاوه بر کاهش دمای محصول ، از چروکیده شدن پوست میوه ها جلوگیری شود .8) برای برداشت میوه ترجیحاً از کیسه های برزنتی مخصوص برداشت يا سطل های مخصوص لاستیکی استفاده شود.( از دلو استفاده نشود). 9) دقت شود که سنگریزه و یا خرده چوب در در داخل سطل های برداشت میوه نباشد .





انبار مانی مناسب
1)ثبت مشخصات میوه وارد شده به انبار و سردخانه. 2) تهویه مناسب انبار و سردخانه. 3) کنترل دما و رطوبت در سردخانه (دمای بهینه در نگهداری پرتقال 7-5 درجه سانتی گراد و رطوبت مناسب90-85 درصد و برای نارنگی 5-3 درجه سانتی گراد با رطوبت 85-80 درصد و عایق بودن دیواره های انبار به رطوبت و دما 4) میوه های پوسیده به سرعت از انبار و سردخانه خارج و منهدم گردند . 5) خنک کردن اولیه میوه تا قبل از وارد نمودن به سردخانه (کاهش دمای میوه ها به 10 درجه سانتی گراد)



اصول درجه بندی
1) حذف میوه های غیر بازار پسند و آسیب دیده. 2) حذف بقايای گیاهی ، خاک و یا سنگ همراه میوه. 3) کلیه مواد جدا شده بایستی سریعاً از انبار خارج شده تا فضا جهت قرار دادن مواد جداشده بعدی ایجاد شود. 4) میوه های نامرغوب ، نارس‏‎‏‏، بدشکل و خیلی کوچک و بزرگ جدا و به مصرف خاص خود برسد .





اصول حمل و نقل
1)میوه های داخل کیسه برداشت حین انتقال فشرده نشوند . 2) تخلیه میوه به آرامی و بدون آسیب رسیدن به میوه و به روش غلطیدن در داخل جعبه صورت گیرد. 3)جلوگیری از تکان خوردن جعبه ها هنگام انتقال در جاده های ناصاف و دقت در جابجائی جعبه ها. 4) سرعت حرکت وسیله نقلیه حامل جعبه هاي ميوه نبايد بيشتر از 25 كيلومتر در ساعت باشد 50) جعبه هایي که در انتظار انتقال و توزیع هستند بایستی در شرایط تهویه مناسب باشند، گرمای زیاد در فضای انبار، کیفیت میوه ها را به سرعت کاهش می دهد.






- عمليات جايگزيني و نوسازي باغات در جه 3 :

1- روش اجراء :

2- اين عمليات در سطح باغات انتخاب شده بصورت حذف و ريشه كني تمام يا قسمتي از باغ و كاشت دوباره آن صورت مي پذيرد.

3- فاصله درختان روي رديف و مابين آنها براي پرتقال ( 4*6 يا 6×7 متر )و نارنگي ( 4*5 تا 4×6 متر ) لمون ، گريپ فروت و ليموشيرين (7*7 تا 8*8 متر ) و براي لايم ( 10*10 تا 10*12متر ) مي باشد.

4- ابعاد چاله كاشت بايستي به اندازه مناسب ( 5/0*1*1 ) متر بوده و خاك چاله با كود دامي ( 25 كيلوگرم ) كود هاي شيميايي سولفات دو پتاس( 5/0كيلوگرم) سوپرفسفات تريپل(5/0 كيلوگرم ) گوگرد ( 5/0 كيلوگرم) مخلوط گردند. توجه شود كه بعد از پركردن چاله محل كاشت نهال حالت گرده ماهي پيداكرده تا پس از بارندگيهاي فصلي و يا آبياري ، محل اطراف نهال حالت گودي پيدا نكند.

5- نوع پايه و پيوند ك مورد استفاده براساس توصيه موسسه تحقيقات مركبات كشور بايستي صورت پذيرد و از نهالهاي توليدي نهالستانهاي مورد تائيد سازمانهاي جهاد كشاورزي استانهاي مركبات خيز استفاده شود.

6- از كود هاي دامي درصورت نامساعد بودن شرايط شيميايي و فيزيكي خاك جهت اصلاح استفاده گرديده و همچنين نهركشي و تسطيح زمين صورت مي پذيرد.

7- پس از كاشت نهال در آخر سال اول و يا ابتداي سال دوم نسبت به انجام عمليات فرم دهي درخت اقدام مي گردد.

8- در مناطقي كه احتمال سرمازدگي زمستانه وجود دارد نهالها پوشش داده ميشوند و در مناطقي كه خطر آفتاب سوختگي تابستانه وجود دارد نيز اين عمليات انجام مي پذيرد.



ب - عمليات اصلاح ، بهسازي و نوسازي باغات درجه 2 مركبات :

با عنايت به ضرورت اصلاح باغات درجه 2 مركبات كه عموماً بعلت عدم استفاده از كودهاي شيميائي و دامي ، هرس نامناسب ،عدم حذف ارقام نامطلوب و ساير عوامل ،اين گونه باغات داراي عملكرد پائين تري نسبت به ميانگين كشوري ويا كشورهاي پيشرو در اين زمينه مي باشند اين عمليات صورت مي پذيرد.



1- تغيير ارقام نامطلوب با روش سرشاخه كاري در درختاني كه داراي رقم نامطلوب بوده و زير ده سال عمر داشته باشند انجام مي پذيرد.

2- متاسفانه عليرغم تاكيدات فراوان در باغات مركبات علي الخصوص در جنوب كشور هرس فرم دهي و باردهي مرسوم نمي باشد كه اين امر موجب تماس ميوه هاي سطح پايين درختان با زمين و در نتيجه عدم ماندگاري اين ميوه ها در انبار مي گردد.

واكاري و اصلاح سيستم كاشت كه در اين روش درختان نامرغوب ، بيما ر و ضعيف از باغ خارج و با ارقام مرغوب جايگزين مي گردد. همچنين به منظور مبارزه با بيماري تريستيزاي مركبات در شمال و جاروي جادوگر در جنوب و يا درختان آلوده به بيماري استابورن اين گونه درختان ريشه كني و با ارقام مرغوب بعد از ضدعفوني خاك جايگزين مي گردند













پیوست 1: مناطق مهم مرکبات خیر کشور، ارقام و پایه های قابل توصیه

مازندران
گیلان
جیرفت و کهنوج
جهرم
هرمزگان
داراب
دزفول

حاجی آباد
میناب

ارقام
پرتقال
تامسون ناول، واشنگتن ناول، هاملین، مارس، خونی و سالوستیانا
تامسون ناول، واشنگتن ناول، هاملین و مارس
برای مناطق دشت: اولیندا والنسیا(دیررس)، مارس، سالوسیتانا، محلی جیرفتی، هاملین و پارسون براون

برای مناطق کوه پایه: واشنگتن ناول، محلی و مارس
واشنگتن ناول، والنسیا و محلی
محلی، واشنگتن ناول، تامسون ناول ووالنسیا (دیررس)
محلی
هاملین، واشنگتن ناول، والنسیا، مارس، یافا، تامسون ناول
مارس، والنسیا، محلی، هاملین و واشنگتن ناول

نارنگی
انشو، کلمانتین، پیج و یونسی

اورلاندو تانجلو، کینو و کارا
کنیو و اورلاندو تانجلو
سیاهو، اورلاندو تانجلو و مینئولا تانجلو
کینو و سیاهو
کینو، اورلاندو تانجلو و مینئولا تانجلو
کنیو، شمل، اورلاندو تانجلو، پرل تانجلو

گریپ فروت
-
-
روبی استار و ردبلاش
-
مارش سیدلس و رد بلاش
روبی رد، ردبلاش و مارش سیدلس
-
روبی رد، ردبلاش و مارش

لیموها
-
-
مکزیکن لایم و لیمو ترش
لیمو شیرین
لایم، لیسبون لمون واورکا لمون ،میر(Meyer)
مکزیکن لایم
مکزیکن لایم، لیسبون و اورکا
مکزیکن لایم

پایه ها
نارنج، پونسیروس، ترویرسیترنج، سیتروملو، فلاینگ دراگون و کلئوپاترا
نارنج، پونسیروس، ترویرسیترنج، سیتروملو، فلاینگ دراگون
نارنج(برای دشت)، بکرایی (برای کوهپایه)، راف لمون،ولکامریانا
مکزیکن لایم و نارنج
نارنج و بکرایی
ماکروفیلا، مکزیکن لایم و نارنج و کلئوپاترا
مکزین لایم، راف لمون ، ولکامریانا، بکرایی و نارنج
نارنج، ولکامریانا
+ نوشته شده در  دوشنبه سی ام بهمن 1391ساعت 7:42  توسط فرید  | 

مطالب قدیمی‌تر